15 iul. 2011

NOCIV precum SAREA in bucate

Mi-am amintit astazi de basmul "Sarea in bucate" pe care mi-l spunea bunica pe cand eram copil. Un basm frumos si plin de invataminte. Si desi in acel basm era vorba despre o exprimare metaforica a iubirii fata de parinte, eu astazi vreau sa ma refer literalmente la sarea noastra cea de toate zilele. Cea care ar trebui sa dea savoare mancarurilor noastre si care, slava Domnului, se regaseste din belsug in patria noastra.

Avem o multime de saline din care doresc sa enumar: salina Praid, Slanic Prahova, Tg Ocna, Ocna Dej, salina Turda, Ocna Sibiului etc. Din fiecare dintre acestea se extrage anual intre 80.000 tone si 300.000 tone.

Care este buba atunci? Produsul care ajunge la consumator! La tine si la mine in farfurie. In primul rand, pentru cei care nu stiu exista 2 mari probleme legata de sare:


1)  TOATA sarea care ajunge la noi este IODATA. Asta deoarece in anul 2002 (acum 8 ani), nenea Nastase, din atat de muulta grija pentru popor ca nu mai putea sa doarma noaptea, a zis sa dea o lege.

O lege nenororcita, care ne-a furat libertatea de a avea optiuni atunci cand ne cumparam sarea- in sensul ca TOATA SAREA SA FIE IODATA. Dar bine domnule, pai suntem toti bolnavi de lipsa de iod???? Eu din cate cunosc, atat carentele de iod, cat si excesul  poate provoca boli destul de grave. Si avand in vedere ca numai 0.04% din populatia Romaniei are astfel de probleme, de ce restul sa fie obligati la acelas tratament. Cu siguranta un om normal la cap nu ia medicamente preventiv! Iar "mediacatia" furnizata fara a fi nevoie face mai mult rau decat bine.

Faimoasa lege HG 568/2002 o puteti citi aici. In cadrul capitolului II, Art. 3. este specificat clar ca in Romania nu se va comercializa DECAT SARE IODATA!!!. Pai de ce intreb eu inca o data cu disperare? Lipsa iodului poate duce la hipotiroida insa si excesul poate duce la HIPERTIROIDIE. Va dati seama ca fiecare dintre noi isi procura sare cu voie sau fara din diverse alimente pe care le ingeram zilnic. Da, majoritatea contin sare, de la ketchup pana la pateuri, conserve, paine, totul adauga INCA PUTINA SARE IODATA glandei noastre tiroide.

Mai mult, din 2002 pana astazi, in numai 8 ani, cazurile de cancere tiroidiene s-a triplat. Daca in 2002 erau 3000 de cazuri, in 2007 erau deja peste 6000 de cazuri de cancer HIPERtiroidian. Astazi cred ca este mai mult decat triplat. DE CE se pastreaza tacerea asupra acestui lucru?

2) Sarea a fost "imbogatita" cu ANTIAGLOMERANT

Chiar asa. Verificati eticheta atunci cand cumparati sarea de masa. Veti observa in compozitie in cele mai multe cazuri, pe langa sare si iod si antiaglomerant sau E536 (ferocianura de potasiu). Motivul pentru care ni se spune ca s-a introdus pe langa iod (de parca nu era destul!!!) si aceste antiaglomerant este sa nu mai formeze sarea bulgarasi. PE BUNE?!!?!!?!?!?  Pe mine nu ma deranjeaza bulgarasii, nici de sare si nici de zahar. Este un fenomen perfect normal ca acestia sa se formeze in conditii de umiditate sau "transpiratie". Dar asta nu afecteaza in nici un caz calitatea sarii! Atunci ce ese cu acest antiaglomerant, si de ce ni s-a introdus in sare?

Ferocianura de potasiu (E 536, antiaglomerant), este in primul rand un compus ARTIFICIAL (facut de mana unor dobitoci, deci nu se regaseste in natura).
Atunci cand vom gati cu o sare imbogatita cu antiaglomerant, la 100 de grade celsius, acesta se va descompune in: cianura de potasiu si clorura de fier. Desi cu totii inceraca sa ne minta ca ferocianura de potasiu este numai "putin toxica", va spun eu: ESTE FOARTE TOXICA! Atat de toxica incat Anglia si America a interzis PRIN LEGE folosirea ei in alimentatie! (asta s-a intamplat pt ca oamneii s-au implicat si si-au cerut drepturile, nu din pamant din iarba verde) Oricat ar vrea unii sa dreaga busuiocul si sa bage capul in nisip ca strutul  este in mod clar toxic pt organism!

In plus, cu cat sarea este tocata mai marunt, cu atat se inlatura oligoelementele si mineralele. In schimb se adauga antiaglomerantul si gata otrava pentru populatie! Populatie cam aglomerata dupa parerea unora si care ar trebui sa se mai rarefieze, daca intelegeti ce vreau sa zic.

Un alt antiaglomerant intalnit este E535 (ferocianura de sodiu). Acesta se descompune ATENTIE!!! in cianura si hidrogen la 100 de grade Celsius.

Printre afectiunile provocate de aceste otravuri se regasesc dintre cele mai grave:
  • cresterea incidentei bolii cardiace ischemice, datorita deficientei de magneziu;
  • accelerarea proceselor de ateroscleroza si decompensari ale insuficientei cardiace prin aportul de sodiu;
  • toxicitatea indusa de ferocianura de sodiu sau potasiu.

In acest timp, iodarea universala a sarii determina efecte adverse grave:

  • hipertiroidie indusa in populatia cu functie normala;
  • agravarea unei hipertiroidii preexistente;
  • cresterea ratei cancerului tiroidian;
  • cresterea volumului glandei tiroide.
  • afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei;
  • cresterea incidentei bolilor alergice (inclusiv a socului anafilactic la iod - boala cu un procent inalt de mortalitate);
  • hipotiroidie fetala, indusa in viata intrauterina la femeile care consuma sare iodata.

Merita mentionat din nou  faptul ca iodarea universala a sarii nu se justifica, deoarece numarul de hipotiroidii este mic in Romania (cifrele oficiale oscileaza in jurul valorii de 12.000 cazuri). Consider, deci, ca a acorda intregii populatii a tarii numai un singur sortiment de sare - iodata - este un fel de experiment de tip Auschwitz.

PS: la fel este si situatia zaharului rafinat, care este cancerigen si, dupa ultimele cercetari, este vinovat de afectiunile articulare.


Din pacate nu mai este suficient sa ne plangem. TREBUIE SA NE PESE de sanatatea noastra si a copiilor nostri, TREBUIE SA LUAM ATITUDINE! Nimeni nu o va face in locul nostru!!! Desi se vrea sa credem ca suntem LIBERI, NU AVEM POSIBILITATEA DE A ALEGE!!!

Prin urmare propun tuturor celor interesati, din orasele din tara, precum si din Bucuresti, SA LUAM ATITUDINE!!! Avem dreptul la o SARE NORMALA si NATURALA, BOGATA IN MINERALE si FARA ADITIVI!!!  Putem informa lumea pe strada, putem imparti pliante si strange semnaturi. Putem ajunge pana la Strassburg pentru ca sunt incalcate drepturile omului AICI. (dreptul de a avea de unde alege).

LEGEA SARII IODATE TREBUIE SA CADA, ANTIAGLOMERANTUL TREBUIE INTERZIS!!!


10 comentarii:

mi-ar placea mai mult sa citesc poezii pe aici, de ce nu incerci?

Am multe semnale de alarma de tras. si in putinul timp liber pictez. cand eram in liceu mai scriam si poezii, mai si desenam...
dar te las pe tine mai bine, acum este timpul tau. acum este alt timp pentru mine.

ma gandesc sa fac un demers serios privind aceasta lege a sarii si as avea nevoie de strans semnaturi, insa mai inainte vreau sa ma interesez la un avocat sa vad ce trebuie.

buna ziua.
un schimb de link este in regula, eventual am sa va trec la bloguri interesante. retetele sunt foarte bune (mai ales ca incurajati folosirea untului in detrimentul margarinei).

da' tu nu stii o chestie, ghici ce, nu's 100 grade in stomac.

in stomac nu sunt 100 de grade, dar la cuptor si in oala in care fierbi ciorba sunt mai mult de 100 de grade. se vede ca n-ai gatit vreoadata in viata ta

Mda, ai mare dreptate. Si? Ai inceput demersurile?

felicitari pentru articol, cu cat suntem mai informati cu atat avem sanse de a supravietui,si asa putem scrie si poezii, multa sanatate si ganduri bune tuturor.

Hmmmm, bun semnal de alarma!!!
Am dat link-ul la toata lumea din lista mea de mess, sa-mi avertizez prietenii. Mersi!

De asta va imbolnaviti, ca stati prea mult ca sa va ganditi la lucruri de genul asta. Nu zic ca nu e adevarat insa exista o afectiune ce se numeste ipohondrie, te imbonavesti de grija de a te imbolnavi mai tare decat de patogenul in sine. Si iti mai zic ceva, nici macar vasele de gatit nu sunt sanatoase, daca sunt de aluminiu, e bai de alzheimer, daca e teflon, e bai de cancer la plamani si mai stiu eu ce, daca e email, samd. In orice supermarket ai merge nu gasesti absolut nimic care sa nu fie imbogatit sau procesat artificial cu diversi compusi toxici. Dar uite ca lumea a supravietuit si in Copsa mica, unde respirau metale neferoase si copacii aveau frunzele negre. Trebuie o dieta echilibrata cu multe alimente gatite in casa din ingrediente de baza, nu vegeta si margarina, multe fructe si legume (care ne si ajuta sa scapam de o parte din particulele alea daunatoare) cat mai proaspete si naturale si multa miscare. Toti vrem preturi mici in magazine, asta nu se poate fara tehnologii de imbogatire, pasteurizare, reprocesare. Sa fiti sanatosi !

Nico, te asigur ca nu sufar de ipohondrie. Iar mie mi se pare informarea noastra, a tuturor, esentiala! Daca tu mergi pe premisa: daca nu stii vezi viata mai roz, treaba ta! Fiecare are dreptul de a alege ceea ce crede de cuviinta.

"In orice supermarket ai merge...", scuza-ma ca te intreb, dar te-ai nascut cu supermarketu la botu calului? Nu prea cred. Pietele le-ai mai incercat, sau magazinele mai mici ale producatorilor individuali. Stii ca exista magazine cu paine de sibiu in orase, sau branzeturi naturale, ca mai exista inca piete unde chiar vin tarani si vand (se vede dupa numarul de inmatriculare al masinilor cu care sunt in piete)? Stiu, nu este asa de comod sa pierzi 1 ora jumatate la cumparaturi in loc de 30-40 min, dar cine nu-si pretuieste sanatatea sa nu o faca. Insa ia aminte, aprecierea supermarkweturilor peste tarani va face ca intr-o zi sa nu mai avem optiunea 2 de unde cumpara. Ar trebui sa incurajam mai mult micii producatori cumparand de la ei.

Din pacate multi se zgarcesc la mancare si tocmai la acest subiect cheltuie cel mai putin, in schimb blugii de firma si mai stiu eu ce gadgeturi nu le lipsesc. Dar hei, inca o data spun, fiecare culege ce seamana si se va alege cu sanatatea in care a investit timp, si bani.

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!