18 ian. 2011

Venerarea soarelui in zilele noastre

Vreau sa va supun atentiei ceva ..izbitor! Dedesubt regasiti un basorelief ce il reprezinta pe zeul  venerat de babilonieni (sau mesopotamieni)- Shamash. In limba acadiana Shamash inseamna Zeul Soare. Insa nu era singur, acest zeu Shamash, desi era cel mai venerat dntre ei - exista o trinitate: Sin, Shamash si Ishtar. (luna, soarele si pamantul). Si dat fiind ca tot am in biblioteca Epopeea lui Ghilgames, am sa va redau cateva pasaje in care ne este infatisat cum eroul nostru venera zeul soare, in fiecare dimineata, inchinandu-se catre rasarit. (si pt asta ii multumesc profesoarei de latina din liceu): Citatul este din Tableta a Doua, cand Ghilgames pleaca sa se masoare cu Humbaba -stapanul Padurii Cedrilor - partea a V-a : " Ingenunchind, Ghilgames isi ridica mana catre Soare (nota de subsol: gest de rugaciune): Cu toate ca vorbele lor sunt de rau augur, eu plec, Samas; imi ridic mainile catre tine: de-as putea sa scap cu viata acolo; ajuta-ma sa ma intorc teafar pe Cheiul Urukului: intinde asupra mea umbra-ti acrotitoare!"

Tableta acesta il infatiseaza in partea dreapta, cu statura uriasa, pe Shamash- zeul soare. Pe masa din fata lui se gaseste un disc solar, simbolul sau. In fata acestui simbol trei oameni se inchina (observati mainile impreunate in semn de rugaciune).

Acum sa privim mai de apoape acest disc solar.

Dupa cum puteti observa, la exterior regasim un cerc. Iar in centru un alt cerc, mai mic, cu un centru. Apoi, din cercul mai mic  pornesc patru directii, gen puncte cardinale, sau mai simplut: o linie care "taie" cercul mare vertical, si una care il "taie" orizontal. Si mai exista un fel de "raze" dispuse in diagonala sus-jos, dreapta-stanga. Deasemenea exista 8 cadrane intre liniile verticala, orizonatala si diagonale. Cam asta este tot, nu?







Ei, si acum fac si eu ca Simona Patruleasa: si...SOC!!!



Ce regasim aici? Doua cercuri, cel exterior-mare, si cel interior-mic. 8 cadrane. O linie verticala, o linie orizontala. Din centrul cercului mic (unde este amplasat un obelisc original egiptean), pornesc 4 linii diagonale, simbolizand razele.

Asa arata fara desenele pe care le-am trasat pt a trage atentia .
Avand in vedere ca obeliscul = o coloana verticala de piatra, care se termina cu varf piramidal, considerat "razele de piatra" ale zeului soare -RA la egipteni, putem foarte usor sa deducem ca liniile diagonale, chiar daca nu sunt ondulate precum cele din basorelieful babilonian, reprezinta RAZE DE SOARE.

Ce cauta acest simbol pagan in "inima" crestinatatii? Eh! Acum sa va vad!

3 comentarii:

pai crestinii au facut biserici din templele celorlalte religii puse la dispozitie incepand cu imparatul roman constantin. asta este motivul pentru care pe cele mai vechi cladiri romane, transformate in biserici, se regasesc insemne ce nu au nici o legatura cu crestinismul.

desi e tras de par ca pana la urma cretsinismul a imprumutat din toate, nu a existat ca un stil aparte de la inceput. la inceput impartasania se oficia in casele oamenilor, dupa prin grote pe vremea persecutiilor, iar abia apoi in temple ce apartineau altor religii. de ex ortodocsii au imprumutat mozaicul din rasarit. dar toate au fost facute pentru infrumusetarea cultului, nu inseamna ca s-au abatut de la credinta.

e ca si cum ai renova un apartament pe care l-ai cumparat si te mai uiti prin reviste, vecini ... dar faci asta ca tu sa te simti bine si sa fie armonie si frumos in casa, nu ca vrei tu sa il imiti pe vecinul tau sa fii sosia lui! :)

eu sunt curios ce era acolo inainte sa fie folosit de catre bis catolica si cand a aparut obeliscul. bat pariu ca e inainte de hristos, chiar de pe vrea mea lui caesar deci la vrei 400-500 ani inainte ca la roma sa se auda de crestinism pe cale oficiala.

Ei atunci, ca sa iti hranesc curiozitatea, afla ca acest obelisc din Piata Sf Petru a Vaticanului este original egiptean, din Heliopolis (orasul de venerare al zeului Ra) si cu mare cheltuiala a fost adus de catre imparatul Caligula in 37-41 d. Hr. deci nu, nu, nu a fost acolo dinainte de Hristos. O vreme a fost doborat (dupa crestisnism, considerat simbol pagan, insa a fost mutat pe locul lui actual la ordinul papei Sixtus V. Bineînţeles că mutarea acestui greu obelisc - în special în acea vreme - era o sarcină foarte dificilă. Mulţi ingineri constructori au refuzat să încerce o astfel de ispravă, în special datorită faptului ea papa a poruncit pedeapsa cu moartea în cazul în care obeliscul ar fi fost scăpat jos şi sfărâmat!

În cele din urmă, un om pe numele de Domenico Fontana şi-a asumat răspunderea. Cu 45 de troliuri, 160 de cai şi 800 de lucrători, sarcina mutării a început. Era data de 10 septembrie 1586. Mulţimi de oameni au aglomerat imensa piaţă. În timp ce obeliscul era mutat, mulţimii i s-a cerut, sub pedeapsa cu moartea, să păstreze liniştea. Dar după ce obeliscul a reuşit să fie ridicat, au răsunat sute de clopote, bubuit de tunuri şi uralele puternice ale mulţimii. Idolul egiptean a fost dedicat „crucii"

multumesc pt info, chiar nu stiam!

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!