14 iul. 2010

Simbolul dreptatii in lume


Simbolul justitiei în lume este reprezentat de către titanul Themis, fiica lui Gaia si Uranus (cerul si pamantul),o femeie legată la ochi, purtand intr-o mana o balanta, în cealaltă o spadă (de cele mai multe ori cu varful în jos). Totusi Themis reprezenta in lumea antica legea naturii, si nu legea omului, dar...in fine!Se spune chiar ca la un moment dat a detinut titlul de Oracol in Delphi.




Themis avea mai mult rolul de impaciuitoare, dar ce se intampla cand incercarile ei de justitie dadeau gres iar oamenii erau aroganti? Intervenea Nemesis , cea care, tot in sfera justitiei, ii pedepsea crunt pe cei ce meritau. Chiar numele de Nemesis inseamna: Vei primi ceea ce ti se cuvine.


Desi exista deja o interpretare a acestei infatisari a dreptatii, iata cum vad eu lucrurile, mai ales in tara in care traim,Romania: Justitia este oarba (este legata la ochi), sabia dreptatii se odihneste cu varful in jos si nu prea voieste sa-i pedepseasca pe cei in cauza. Insa singurul simt care i-a mai ramas este cel al balantei...Oare in ce parte se va inclina balanta in directia aceluia sortii de izbanda vor fi mai mari? Si oare ce cantareste mai greu in balanta? Dreptatea, sau banii?

4 comentarii:

bai nu prea merge iam spus asta profului de civica si a spus ca nu e adevarat acuma pe cine sa cred intrenetul sau profesorul

Imi pare bine ca treci pe la scoala. insa dupa cum scrii, nu s-ar zice ca stapanesti gramatica limbii materne.
In ce priveste simbolul dreptatii, prima parte este din mitologie (poate profesorul tau de civica nu este prea familiarizat cu mitologia greaca), iar a doua este interpretarea mea proprie in functie de ..ei bine...justitia romana saumai bine zis, modul cum "functioneaza"!

Nimic nu e greşit sau corect, atâta timp cât acel lucru poate fi susţinut prin argumente care nu pot fi combătute.

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!