1 iul. 2010

Razboiul conceptelor religioase 1500

Salutare,

Astazi vreau sa va vorbesc despre cele mai sangeroase razboaie purtate "pentru religie si credinta", razboaie ce s-au intins pe o perioada de 150 de ani.

Dupa cum probabil stiti, biserica (si nu credinta) catolica a fost si este mai ales in ziua de astazi una dintre cele mai mari puteri in lume, din multe puncte de vedere (financiar, si mai ales de influentare a maselor).

In anii 1500, biserica catolica detinea suprematia in Europa, afisand o aparenta unitate. Papa, ca si in ziua de astazi, il reprezenta pe trimisul lui Dumnezeu pe pamant, si prin emiterea de bule papale putea face si desface tot ce se putea. Insa cineva, mai precis Martin Luther, s-a opus autoritatii papale si a declarat Reforma protestanta. Multe critici au curs la adresa bisericii catolice, cele mai multe indreptatite din punctul meu de vedere:

  • detinea o avere enorma, avere din care s-a nascut coruptia pe care aceasta bogastie o incuraja;

  • folosirea exclusiva a limbii latine limita intelegerea Bibliei pentru majoritatea oamenilor pastoriti, in special oamenii de rand;

  • vanzarea de indulgente catre credinciosi (indulgentele erau documente care puteau fi cumparate de catre credinciosi pentru ispasirea pacatelor)-oamenilor li se spunea ca daca vor cumpara indulgente vor putea pune capat suferintelor prietenilor si rudelor care se aflau in purgatoriu- hilar nu? Una dintre replicile folosite de calugarii catolici era:" Imediat ce banul de aur a fost dat, sufletul in ceruri s-a ridficat!"

In 1517, Martin Luther, scarbit de aceasta practica meschina a solicitat printr-o petitie interzicerea vanzarii de indulgente. Ajutat de o inventie recenta, tiparnita, ideile lui s-au raspandit cu o rapiditate nemaivazuta. Mii de pamflete si carti iesite de sub tipar au dat o noua dimensiune disputelor .

Desi biserica catolica a incercat sa-l reduca la tacere prin amenintari, beneficiind de o larga sustinere a atacat: a respins autoritatea papala si practicile catolice sustinand ca Biblia este singura autoritate adevarata in practica si credinta crestina. Pentru acest afront Luther a fost excomunicaty si scos inafara legii. Aceasta a fost perioada cand Biblia a fost tradusa pentru prima oara.

Acum oamenii obisnuiti aveau posibilitatea sa citeasca singuri "cuvantul lui Dumnezeu"!

Razboaie sangeroase au urmat intre catolici si luterani. Oameni torturati, arsi sau fierti de vii, decapitari, spanzurari.....toate in numele lui Dumnezeu...Abia in anul 1555 s-a semnat pacea intre parti, la Ausburg.

Unul dintre regii Angliei, Henric al VIII-lea, (sau Henric sase neveste) a fost primul rege care a rupt legaturile cu Papa, desi totusi a oscilat oarecum intre cele doua religii, prin oamenii de care s-a inconjurat pe parcursul vietii.

Toleranta religioasa s-a nascut din aceste razboaie, din epuizarea cauzata de ele.

Legat de Henric al VIII-lea, va recomand sa vizionati seria "Dinastia Tudorilor", un film istoric fidel, care a traspus nu doar viata zbuciumata a lui Henric al VIII-lea, dar si conflictele religioase de care v-am povestit mai sus.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!