12 ian. 2011

Egiptul Antic si ...credintele religioase actuale

Egiptul antic…se spune ca a avut o incredibila longevitate ca si imperiu, de circa 3100 de ani! (i. Hr). Daca ar mai fi existat in ziua de astazi, ar fi fost o civilizatie de peste 5000 de ani! Oau!

Sub conducerea faraonilor a inflorit ca civilizatie, in special in timpul Dinastiei a XVIII-a (Tutankhamon, Hatchepsut, Amenhotep III, Ramses II). Insa imediat dupa Dinastia a XIX-a (Ramesses I – perioada exodului israelitilor din Egipt), a inceput declinul.


Faptul ca Egiptul era imens ca teritoriu insa, a condus la revolte populare, lupte intre faraoni si cler, si rivalitati interne. Astfel perioada de apogeu a civilizatiei egiptene a fost urmata la "scurt timp" de atacuri puternice ale dusmanilor imperiului.
Prezente straine au invadat incet incet Egiptul: asirienii, persanii, apoi grecii (Alexandru Macedon).
 
La randul si timpul sau, Imperiul Roman, simtind momentul oportun precum un animal de prada (dat fiind ca Egiptul era slabit de ceva vreme de luptele atat interne, cat si de cuceritori) ataca!

Ultimul faraon a fost Cleopatra a VII-a, de care am auzit cu totii, cea care a avut atat legatura cu Iulius Caesar, cat si cu Marc Antoniu (general militar)- pe cel din urma se spune ca l-ar fi iubit chiar.  Desi originea ei era elena, avea ca si dorinta readucerea Egiptului la gloria lui de altadata, dat fiind ca in acea perioada exista un Egipt...elenizat. (ocupatia macedoneana premergatoare celei romane)

Aceasta s-a sinucis dupa infrangerea trupelor sale de catre romani in anul 31 i.Hr, iar incepand cu anul 30 i.Hr, Egiptul devine parte a Imperiului Roman.

Ce m-a uimit insa cel mai mult este aceasta iluzie...a cuceririi. Despre ce vorbesc? Despre faptul ca, desi Egiptul Antic a fost ocupat teritorial de mai multe imperii si civilizatii de-a lungul timpului, totusi a cucerit la randul sau toti acesti "cotropitori". Cum i-a cucerit? Religios. Cel mai pregnant insa ies la iveala chiar in ziua de astazi dovezile acestui fapt la ..Roma!





Desi Imperiul Roman a cucerit Egiptul, si Egiptul a „cucerit” Roma. Romanii, in special elitele, erau mandrii, impresionati de monumentele, oamenii si cultura antica a Nilului, prin urmare au imitat multe traditii egiptene, chiar si in moarte. Astfel, la Roma se dezvolta cultul lui Osiris si Isis.

Romanii bogati isi conservau trupurile dupa moarte, in mumii. Iar artistii pictau portretul persoanei decedate si il atasau sicriului, la fel cum se proceda cu mastile funerare din Egiptul antic.


Dar nu numai romanii au fost influentati in credintele lor de egipteni, ci si grecii si mitologia greaca, desi zeii nu si-au patrat aceeasi denumire. Deci dn punct de vedere religios, oare cine a cucerit pe cine? Aceasta este intrebarea!




Chiar si in Roma contemporana, inca exista o piramida, numita Piramida Cestia. Si nu, nu este doar un monument decorativ. Acolo chiar a fost ingropat Caio Cestio Epulone- egyptian style!


La statia Piramide de pe tronsonul B al liniei de metrou, veti gasi piramida Cestia

Asadar, am facut cateva salturi in timp si am ajuns din Egiptul Antic pana in Roma zilelor noastre. In Roma
 au fost aduse din Egipt mai multe obeliscuri. Probabil le-au fost „dragi” romanilor sau este ceva mai mult? Veti intalni in foarte multe locuri aceste obeliscuri. Unele dintre ele sunt falsuri, dar despre  8 dintre ele se stie clar ca au fost aduse din Egiptul antic, iar 5 sunt reproduceri romane ( si pana in anul 2005 a existat chair si un obelisc etiopian la Roma). Ei si? Obiecte de arta nu? Cui nu-i place arta? :) chiar credeti?

fotografie a obeliscurilor din Egipt preluata


Ce am observat in timpul vizitei la Roma este ca aceste obeliscuri sunt legate de anumite elemente ale naturii, altfel nu imi explic de ce unele dintre ele sunt puse in centrul unor fantani, iar altele pe sol.

Iata cateva dintre cele pe care le-am fotografiat:
 
1) Obeliscul de la Pantheon

Obeliscul din piazza Rotonda de la Pantheon

Obelisc din piata Pantheonului (incadrat intr-o fantana)

 Este un obelisc original egiptean Macuteo, construit de faraonul Ramses al II-lea. A fost luat din Egipt de la templul lui Ra, din Heliopolis.

2) Obeliscul din Piazza dei Popolo


Obeliscul noaptea....


ziua....



 Acest obelisc este tot original egiptean. A fost construit de Seti I sau Ramses  al II-lea, si a fost adus tot de la Heliopolis in anul 10 i. Hr. In prezent este incastrat tot intr-o fantana -de data aceasta cu lei, construita in 1818. Pe timpul lui Augustus "s-a odihnit" la Circus Maximus.

3) Obeliscul din Piata Navona







Acesta este un obelisc roman de data aceasta, incorporat tot intr-o fantana- Fantana Fluviilor a lui Bernini. este practic o copie cpmandata de imparatul Domitian, iar in vremea inperiului Roman s-a "odihnit" in Circul lui Maxentiu.

4) Obeliscul din fata Trinita dei Mondi

din pacate este singura fotografie luata noaptea, in fata Trinita dei Mondi, dispre Piazza d'Espana

Despre acest obelisc nu am aflat nimic-ceea ce mi se pare foarte ciudat. Mai ales ca Trinita dei Mondi este o biserica catolica deosebit de importanta. Cu atat mai mult!


5) Obeliscul de la Vatican

Insa ce m-a frapat cel mai mult insa este obeliscul din Vatican. Se gaseste chiar in centrul Pietei Sf. Petru, si este autentic egiptean, insa nu s-a dezvaluit niciodata de unde anume a fost luat din Egipt. Mai mult, socheaza pentru ca.. nu are hioeroglife inscrise pe el. Se banuieste ca a fost adus sin Alexandria.

A fost amplasat aici in anul 1586 la ordinul Papei Sixtus al V-lea.




Desi este evident, cred ca prea putini oameni isi pun  intrebari legate de acest obelisc al Vaticanului. Si e un indiciu care ar trebui sa nasca cel putin intrebari. Dar nu o face. Marea masa de oameni e hipnotizata... iar cei care realizeaza ce se intampla nu formeaza masa critica.

DE fapt, in "inima" a doua mari puteri e cate un obelisc egiptean. In Washington DC si in Vatican.


Dar ceea ce nu am dezvaluit inca este ce reprezinta obeliscul. Ei bine, obeliscul a fost construit de egipteni, care erau convinsi ca spiritul zeului Ra (zeul Soarelui), salasluia in ele.

Acum, daca stam sa ne gandim, catolicismul este religia cu cea mai mare putere:
-are propriul teritoriu- mini stat
-papa se considera trimis al lui Dumnezeu pe pamant (exact precum faraonii)
-detine toate artefactele civilizatiilor antice
- are resurse financiare inimaginabile (prin banci din Elvetia- pentru ca banca Vaticanului pastreaza altceva, nu sume de bani)
- are resurse stiintifice INIMAGINABILE (ex pasiunea papilor pentru astronomie- au unul dintre cele mai performante observatoare astronomice aflat pe muntele Tucson, Arizona (SUA)

Multi dintre noi stim déjà ca practic religia catolica este bazata pe multe credinte egiptene, amestecate si mascate astfel incat sa para crestine.

Si acum probabil am sa dezamagesc pe multi spunand ca...nu exista Mos Craciun! Nu. Nu exista! La fel cum nici sarbatoare majora  a crestinilor, inventata de fapt de catolici, mai precis de Papa Liberiu in anul 354 sub numele de Nasterea Domnului, sau Craciun este in fapt o sarbatoare pagana, a zeului Soare sau Ra la egipteni. Cand s-a dorit crestinarea romanilor, acestia erau greu de dezvatat de obiceiurile si sarbatorile pagane, de aceea inaltii bisericii catolice au hotarat sa dea un nume de sarbatoare crestina unei sarbatori pagane.

De fapt pe 25 decembrie se sarbatoresc Saturnaliile sau sarbatoarea Soarelui- Sol Invictus. Nu exista practic nici o dovada sau cel putin referire ca Isus s-a nascut pe 25 decembrie. Se sarbatoreste SOARELE! Credinta antica egipteana!
Busturile sculpturale sugerau un cap inconjurat de raze (de aici vin si reprezentarile iconistice ale sfintilor cu aura de raze in jurul capului) In religia egipteana arata cam asa:


Zeul Ra era venerat in special la Heliopolis, locul de unde au fost aduse obeliscurile din Roma.
 Iconografiile sunt de fapt reprezentari ale vechilor zei.



Concluzia finala este ca, din pacate, oamenii sarbatoresc fara stiinta lor sarbatori pagane si se inchina inca la Zeul Soare Ra. Religia egipteana a reusit sa supravietuiasca pana in zilele noastre!

Astept cu mult interes comentariile voastre.

11 comentarii:

Frumos scris dar nu sunt de acord cu faptul ca "iconografiile sunt reprezentari ale vechilor zei". E hazliu.
E ca si cum ti-ai face tu o poza azi si eu as spune ca esti o reprezentare a primei persoane care a aparut vreodata in fotografii. Este adevarat ca nimic nu se pierde ci totul se transforma dar asta nu inseamna ca noul produs nu-si pastreaza originalitatea...........:)

Am o curiozitate........cauti mereu latura mistica in ceea ce vezi - mai ales in calatorii?
Te-ai gandit ca unele lucruri sunt adesea......pur si simplu ceea ce par a fi ? ;)

;) "Lucrurile" nu sunt intotdeauna ce par a fi. De cele mai multe ori oamenii se lasa inselati de aparente. De aceea putini sunt cei ce pot "vedea" ce a fost ascuns cu grija.(Phaedrus)
Realitatea nu este cea perceputa cu ochii (ex: nu judeca o carte dupa coperta sau un om dupa hainele pe care le poarta) ci cea "vazuta" cu "ochii mintii".

Hm, daca e asa cum spui tu, realitate nu exista de fapt filosofic vorbind. Pentru ca atat simturile obiective (vaz, miros, auz) imi furnizeaza un adevar intr-un anumit moment iar simturile subiective imi dau alte indicii..ale unui alt adevar care il poate lasa descoperit pe primul.Ramane in sarcina fiecaruia sa aleaga ce cale urmeaza........dar mi-.e teama ca a doua, a "adevarului ascuns" e alunecoasa si mai putin compatibila cu societatea.

In societate dicteaza spiritul de turma, de aceea nu ma deranjeaza ca aceste pareri ti se par putin compatibile cu aceasta. Din contra.

RAFA !!!!!!!!!!!!!! ASCULTASEM SI EU ADINEAORI PIESA CE-TI PLACE SI TIE...Julio Iglesias - La Carretera- Toronto 2009 PE YOUTUBE EXCELENTA!!!!! BINGO!!!:)

Obeliscul - autentic egiptean - din faţa bazilicii Sf Petru
Este al II-lea ca mărime din Roma (40 m), nu are hieroglife, dar în schimb are inscripţii în limba latină:
"Christus Vincit, Christus Regnat, Christus Imperat. Christus ab omni malo plebem suam defendat"
Este încadrat de două fântâni identice. Poate fi considerat singurul martor, tăcut, ce-i drept, al martiriului Sfântului Apostol Petru şi al multor alţi creştini din timpul persecuţiilor pornite de Nero. Acesta este singurul vestigiu istoric din acel loc, păstrat din acea vreme până în prezent în Vatican.
Obeliscul construit de catre Faraonul Mencare în anul 1835 i.Hr., a fost adus din Egipt la Roma de către împăratul Caligula în anul 37 d.Hr. Pentru păgâni, obeliscul era un simbol solar ce reprezenta o legătură vitală între cer şi pământ, o cale de comunicare cu divinitatea.
A fost sculptat dintr-un singur bloc de granit şi are 25,31 m înălţime fără soclu, 8,25 m lăţime şi 330 tone.
În vârful obeliscului se păstrează o relicvă din Sfânta Cruce.

Cunosc istoria obeliscului original egiptean din centrul pietei Vaticanului. Acseta a fost pus pe un soclu ale carui patru laturi sunt inscriptionate in latina si cu urmatoarele mesaje pe langa cel pe care l-ati amintit. Unul dezvaluie numele papei care a ordonat sa fie adus aici si cand -1586, iar altul spune:

- Ecce Crux Domini/ Fugite Partes adversae/Vicit Leo de Tribu Juda, adica in traducere: – Iata crucea lui Dumnezeu, Fugiti dusmanilor, a invins leul tribului lui Iuda !

Mai ramane o fatada. Stiti ce scrie pe ea?


Inafara de asta, daca dv sustineti, precum sustin si povestile catolice, ca de fapt acest obelisc a fost "exorcizat" in cadrul unei rugaciuni generale, si ca in varf i-a fost amplasat un frgament din crucea pe care a murit Iisus, stau atunci si ma intreb: celelalte obeliscuri amplasate tot in fata bisericilor importante Trinidad dei Mondi si Sant Agnese in Agone, tot exorcizate sunt, si cu bucati de cruce in varf? :D

Ori Roma este capitala obeliscurilor, nu?

Mai mult, Papa Sixtus al V-lea a reparat toate obeliscurile le-a intarit si s-a gandit sa le amplaseze strategic ca puncte de reper pentru pelegrini. Si mie asta imi suna a vechiul obicei al mesopotamienilor, care construiau templul lor pagan in asa fel incat sa fie vazut de oriunde din oras pt ca era cel mai inalt. (legenda biblica a turnului Babel).

Asadar, sustineti ca aceste obeliscuri sunt acum crestinate si exorcizate? Pe mine numa deranjeaza in mod deosebit obeliscurile, ele sunt relicve din trecut si ma atrag dpdv turistic. Insa faptul ca sunt atat de legate de biserici imi pune un nsemn de intrebare. MARE!

Si o ultima precizare. Obeliscul din piata Vaticanului nu numai ca este acolo, insa este centrat de cadranul solar al lui Shamash - cam interesant, nu credeti?

http://www.aripileluirafael.blogspot.com/2011/01/venerarea-soarelui-in-zilele-noastre.html

Daca puteti sa imi dati o explicatie si pentru aceste lucru, astept cu interes.

Mi-a placut f mult.
Ramsses

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!