Incepand de anul acesta, Ortodoxia recunoaste sambata ca fiind ziua a 7-a, ziua in care, dupa ce l-a facut pe om, creatia Sa cea mai draga, Dumnezeu s-a odihnit.
Probabil multi oameni au fost derutati atunci cand au vazut noua randuiala in calendarele ortodoxe de anul acesta. Probabil s-au intrebat de ce linia de delimitare a saptamanii este imediat dupa ziua de sambata, iar saptamanile incep cu duminica.
Eu ma bucur pentru acest demers al bisericii ortodoxe, pentru ca, nu numai ca a recunoscut ceea ce stia de multa vreme, dar acum si alti oameni vor sti adevarul.
Dupa cum stiti, intotdeauna Sarbatoarea Invierii Domnului sau Pastele "pica" duminica. Fara exceptie.
Acest lucru este specificat si in Biblie, in Matei, capitolul 28, versetul 1: " Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intai a saptamanii (Duminica), au venit Maria Magdalena si cealalta Marie ca sa vada mormantul....."
Asadar, ziua de odihna lasata de scripturi este Sambata. Amin!
13 comentarii:
adventista de ziua a 7-a sau de ce esteasa de importanta schimbarea asta?
Botezata ortodoxa, inca ortodoxa, insa cercetez istoria religiilor.
Incerc sa fiu de partea adevarului, iar de data asta dreptatea este de partea adventistilor si a evreilor.
Cercetez cu proprii ochi si cu propria minte.
ziua de odihna a fost lasat evreilor, vezi sabatul, ca sa-si aminteasca ca Dumnezeu cel viu este creatorul lumii, dar pentru crestini este importanta duminica, ziua invierii lui Hristos. Nu ca ziua in care Dumnezeu s-a odihnit n-ar fi importanta, dar in economia manturii noastre este duminica, d-asta o celebram fiecare in felul nostru.
plus, biserica ortodoxa romana n-a recunoscut acum acest lucru. Inca din perioada interbelica era trecut in calendar ziua de duminica prima zi a saptamanii, obicei inca pastrat in unele episcopii. de ex in Timisoara.
http://bit.ly/faRg3s - scuze pt link dar mi se pare ca are legatura.
ca iti place sa cercetezi istoria religiilor e mai mult decat super ok, dar n-ar strica sa-ti cunosti religia intai, ca dupa sa faci un studiu comparativ si sa vezi care iti este cea potrivita tie.
NU! esti o eretica! Un suflet amagit si distrus care vrea sa distruga! Aaaaaargh!
lol
Istoria vie a bisericii sunt calugarii, daca ai de invatat incepe de acolo.
Da, probabil sunt o persoana "eretica"! Pentru ca nu mai am ochii inchisi si incep sa vad lucrurile exact asa cum sunt.
poti sa ma arzi pe rug pentru ca nu ne potrivim in convingeri? fiecare are dreptul sa creada ce vrea. eu m-am hotarat ca vreau doar adevarul si gata. sunt om, vreau sa gandesc si sa imi asum "functia de om".
In "economia mantuirii noastre"? Tu auzi ce spui? Duminica sau Sunday- este ziua Soarelui!!! Ne inchinam soarelui fara sa stim! (majoritatea)
Nu ma intereseaza obiceiurile altor oameni. Eu nu merg "in turma", intelegi?
tie de la eglezi ti-a venit crestinismul?
Duminica adica Ziua Domnului. Unde apare in Latina sau Greaca Zeul soare in denumirea zilei?
Pui prea multa emfaza pe englezi si cultura lor, la ei a ajuns tarziu crestinismul.
Numele sunt bazate pe zei germanici.
Mon -luna
Thursday - ziua lui Thor si asa mai departe.
Este totusi o asemanare importanta. Sunday-ziua soarelui.
Dar numele zilelor saptamanii nu vin din "negurile" istoriei de la zeii germanici.
Initial, atunci cand au fost numite exact sub aceasta forma pe care o regasim si astazi, au fost numite tot dupa zei, zeii Babilonului si ai Egiptului Antic.
Insa fiindca limba noastra este romana si suntem popor latin, zilele saptamanii provin din LATINA cum ai zis tu. Dar numai cu asta ai nimerit-o! Rusinica! Zilele saptamnii in latina erau numite dupa...PLANETE!
LUNI- de la LUNA
MARTI- de la MARTE
MIERCURI- de la MERCUR
JOI- de la JUPITER
VINERI- de la VENUS
SAMBATA- dela SATURN
si DUMINICA- de la SOARE!!!
Iar ai pierdut! De ce crezi tu ca eu vorbesc in dodii? Nu esti convins inca? Iata si zilele in latina:
Lunae dies
Martis dies
Mercurii dies
Jovis dies
Veneris dies
Saturni dies
si SURPRIZA! Dies Solis (asa se numea Duminica in latina inainte de "marea crestinare"- ma bufneste rasul)
Apropo, vrei sa facem niste conversatie in latina? ;)
Rapha, vad ca iti iei cautarile foarte in serios. S-ar putea ca raspunsul sa se afle deja in tine si tu sa te incapatanezi sa il cauti, pretutindeni altundeva....
Hai serios, cui crezi ca-i pasa cu adevarat daca Ziua Domnului era sambata sau Duminica?........Cinsteste-l pe Dumnezeu prin faptele tale indiferent ce vei "fi" pana la urma ca orientare religioasa.........
Banuiesc ca Lui Dumnezeu Ii pasa... intr-adevar cu faptele Il poti cinsti, numai faptele sa nu derive din "frica" crestineasca, ci sa izvoreasca din vointa si din suflet.
lui Dumnezeu ii pasa daca oamenii sunt corect informati cu privire la ziua pe care ar trebui sa o "cinsteasca" ?Acum serios....cum iti suna afirmatia?
N-ar fi putut oare sa ne instiinteze despre asta printr-un cuvant inainte in Biblie , Coran, etc....? Poate ca a vrut sa descoperim singuri ce e cu adevarat important.......
Probabil ca ii pasa. altcumva nu ne lasa scris asta. oricum, sambata este mai indicata pt odihna, parerea mea: tocmai ce s-a-cheiat o saptamana de lucru si sambata poti iesi sa te plimbi, sa te relaxezi,sa te bucuri de natura etc. Duminica este mai indicata sa te apuci sa faci curat in casa, sa speli, pt ca oricum dupa vine ziua de luni (si duminica are asa..un iz depresiv din cauza aceasta) :)
Modificări în calendar în era creștină
Ziua de 4 Oct 1582 era joi iar 5 devine 15 (deci vineri, ziua a șasea dispare și vine luni pe locul ei, care de fapt era ziua a doua)
Înainte de schimbare
Soarele răsare și apune la 1-2 minute diferență de la o zi la alta.
După schimbare între ziua 4 și 15 nu mai sunt 1-2 minute diferență (cade la o zi la alta), ci 12-13 minute.
Noua săptămână rămasă cum puteți crede că este neîntreruptă??
România doar în 1924 a făcut reforma și atunci s-au scos 13 zile din calendar.
În România 1924 din:
http://www.hexaimeron.ro/Calendar/Rezistenta.html
„Dacă în 1582 diferenţa gregorian – iulian era stabilită (de către gregorieni) la 10 zile,
În 1700 diferenţa creşte la 11 zile (anul iulian este bisect!)
În 1800 diferenţa creşte la 12 zile (anul iulian este bisect!)
În 1900 diferenţa creşte la 13 zile (anul iulian este bisect!)
1) În urma hotărârii sinodale ce a urmat Congresului de la Constantinopol 1923, cele 13 zile suprimate au fost 1 (marţi) – 13 (duminică) octombrie 1924. Astfel 14 octombrie pe vechi ce trebuia să fie luni a devenit în calendarul „iulian rectificat” marţi. Deci se schimbă şi situaţia lunară. Şi atunci toate datele pascaliei Părinţilor cad luni, nu duminică! Iată o primă consecinţă smintitoare a hotărârii pripite”.
Trimiteți un comentariu
Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!