"Mamaliga nu explodeaza" spune zicala pe care romanii o folosesc pentru a descrie atitudinea de resemnare tipica pentru tara. Insa saptamana aceasta ceva a cedat sub presiune. Mii de oameni au luat cu asalt strazile din Bucuresti si alte inca 40 de orase, eliberandu-si furia datorata incompetentei evidente a conducatorilor de a trata problema crizei economice a Romaniei.
Centrul Bucurestiului a fost lovit de violente la un nivel cum nu s-a mai vazut de douazeci de ani. Traian basescu, presedintele de centru-dreapta, este tinta principala a furiei protestatarilor. S-a scandat "IESI AFARA JAVRA ORDINARA!", in timp ce aruncau cu pietre luate din trotuar si fumigene catre jandarmi. Tunurile cu apa si gaze lacrimogene s-au folosit pentru a dispersa multimile.
Saizeci de persoane, printre care cativa ofiteri de politie, au fost raniti in timpul conflictului. Seful politiei a recunoscut ca ofiterii sai s-ar putea sa fi fost un pic prea zelosi cateodata. Mai devreme astazi, Emil Boc- primul ministru, a condamnat violenta insa a recunoscut ca masurile de austeritate ale guvernului sau au "adus poporului greutati".
Declansatorul iminent al revoltelor a fost demisia lui Raed Arafat, un oficial popular din cadrul Ministerului Sanatatii, care a renuntat la functie in urma unui moment discordant avut cu Basescu, legat de un set de reforme controversate aplicabile sistemului sanatatii. Boc a propus acum revizuirea planurilor, incercand o reconciliere cu dl Arafat.
Medicul de origine palestiniana care a emigrat in Romania in anii '80, a contribuit la infiintarea unui sistem profesional medical de urgenta. Acesta nu a fost de acord cu o propunere a guvernului de a privatiza acest sistem, ca parte a eforturilor de reducere a cheltuielilor publice. " Nu vom avea parte in mod automat de calitate odata cu privatizarea. Pentru pacient sistemul va fi mai slab" a spus Arafat prezentandu-si demisia. Cu o zi inainte Basescu l-a facut pe mincinos pe dl Arafat la televizor, adaugand ca acesta are opinii de stanga.
Basescu este bine cunoscut pentru stilul lui aprins, lipsit de diplomatie. Totusi, vineri, cand demonstratiile pasnice pro-Arafat s-au raspandit in toata tara, acesta a solicitat guvernului sa retraga proiectul de lege din domeniul sanatatii. El a acuzat de "manipulare prin mijloace media" si nu s-a putut abtine sa nu observe sarcastic ca "sistemul de urgenta functioneaza perfect".
Opozitia Social-Liberala (USL) a solicitat alegeri anticipate "intr-o tara ce pare a fi una non-guvernamentala", inainte de data programata in noiembrie. Liderul opozitiei, Victor Ponta, i-a oferit chiar dlui Arafat o functie intr-un viitor guvern USL. Insa dl Arafat a mentionat ca nu doreste sa reintre in politica. El a cerut protestatarilor sa se abtina de la violente si sa reziste "manipularilor" venite din partea politicienilor.
Ce urmeaza? Protestele violente inerente sunt dificil de prezis. Insa Cristian Parvulescu de la Pro-Democratia, un respectat expert din Bucuresti prezice ca aceste revolte ar putea darama guvernul.
Sursa: The Economist, 16.01.2012