6 aug. 2012

Parc de Ciutadella

Stiu, nu am mai scris de mult articole pe blog, insa astazi mi-am amintit ca mai am undeva "in sertar" un loc frumos despre care nu am scris sau postat fotografii. Ma refer la un parc urban din Barcelona, un loc idilic si probabil cea mai mare oaza de verdeata din orasul cosmopolit. A fost infiintat undeva pe la mijlocul secolului al XIX-lea si pentru zeci de ani a fost singurul spatiu verde al orasului.

Suprafata pe care o ocupa de aproape 30 de hectare este destula incat sa satisfaca dorul oricui de plimbare, mai ales daca luam in considerare ca plimbarea prin parc se poate incheia si cu o vizita la Zoo ca tot este exact langa, sau poate la Muzeul de Stiinte ale Naturii.

Denumirea parcului se spune ca se trage de la faptul ca Regele Filip V, dupa ce a castigat in 1714 razboiul de succesiune, a cladit aici o fortareata in forma de stea care mai tarziu a devenit si inchisoare pentru detinuti politici . Pentru a fi construita, a fost nevoie ca un intregul cartier Ribera sa fie demolat, fiind reconstruit tocmai 30 de ani mai tarziu in cu totul alta locatie, astazi cunoscut ca Barceloneta.  In 1869 s-a emis ordinul ca fortareata sa fie demolata.


De designul fantanii parcului, La Cascada,  s-a ocupat arhitectul catalan Josep Fontsere. Si cum Antonio Gaudi si-a cam lasat amprenta prin toata Barcelona, de ce n-ar fi facut-o si aici. Se pare ca fantana baroca construita in anul 1888 este oarecum gandita si de el in calitate de asistent al lui Fontsere, insa pe atunci tanarul arhitect era putin cunoscut si fascinat de grifoni innaripati. Printre statuitele ce infrumuseteaza minunata fantana se numara Nasterea lui Venus, Carul Aurorei cocotat tocmai hat in varf. Ce bine aduce cu Carul lui Apollo, nu? Asta pentru ca ei bine, Aurora era sora lui Apollo, adica zeita Lunii. Si uite asa de fugareau ei unul pe altul, dar asta este o alta poveste...

Carul Aurorei

Nasterea lui Venus

vedere dinspre fantana spre parc 
Parcul este amenajat foarte frumos cu promenade largi, multe flori, leandrii si palmieri. Exista chiar si un lac mic pe care te poti plimba cu barca si totodata imprieteni cu ratustele.

lacul
o ratusca sta pe lac...

Mamutul si noi :)

Leandrii infloriti

detaliu romatic fantana arteziana

Castelul celor 3 dragoni
cladirea Parlamentului

Un loc care cu siguranta merita vizitat. 

2 comentarii:

Din păcate, la vizita nopastra fântâna era în renovare iar la mamut era aglomeraţie mare :)! Şi, coincidenţă, chiar ieri am scris şi eu despre acest parc deosebit!

:) Nu este coincidenta. Ati scris articolul inaintea mea si mi-ati amintit astfel ca eu am sarit acest subiect. De fapt, inafara de Sagrada Familia nu prea am abordat Barcelona decat intr-un articol fotografic general. Si cred ca trebuie sa remediez acest lucru.

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!