Calatoriile
Viata este o calatorie...in timp
Simbolurile...
sunt cheia intelegerii trecutului si viitorului
This is default featured slide 3 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.
This is default featured slide 4 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.
This is default featured slide 5 title
Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.
19 dec. 2010
18 dec. 2010
Iertarea si sanatatea
Suntem foarte aprope de una dintre cele mai importante sarbatori anuale: Nasterea Domnului! Craciunul!
Desi de ceva vreme, pentru cei mai multi oameni, aceasta perioada se rezuma la o semnificatie mai mult comerciala - goana dupa cadouri (care totusi plac tuturor, sa fim seriosi), asigurarea unei mese cateodata mai indestulata decat am avea nevoie (unii dintre noi), exista totusi si partea buna: reintregirea familiei.
Dar cel mai mare cadou pe care l-am primit cu totii deja, cu mult timp inainte, este ca a venit pe lume iertarea noastra, Isus, darul cel mai de pret.
"Si ne iarta noua gresalele noastre/ Precum si noi iertam gresitilor nostri..." |
Dar si noi, oamenii, trebuie sa iertam! De ce este iertarea atat de importanta pentru noi?
Pentru ca iertarea inseamna in primul rand eliberare. Eliberare din "lanturile" invizibile formate din ganduri nu prea bune care cu cat le tinem mai mult in noi, cu atat ne macina mai mult. Indiferent cine ne-a ranit, sau pe cine am ranit la randul nostru, daca ne iertam ne vom vindeca ranile.
A ierta presupune sa-ti asumi responsabilitatea si partea de vina pentru ce s-a intamplat, astfel incat sa gasesti solutia cfea mai potrivita pentru a iesi din impas.
Imposibilitatea de a ierta poate genera numeroase boli, intrucat orice blocaj energetic duce la boala. Si desi uneori este greu sa ierti, întotdeauna este spre binele nostru dacă o facem. Poate unora li se pare greu sa faca acest pas. Cred ca s-ar simti mai bine daca ar "lovi" inapoi. S-ar simti razbunati si si-ar mangaia egou-ul ranit.
Dar asta nu ar putea duce niciodata la iertare, ci la un efect de "bulgare" rostogolit prin zapada. Si in loc sa inlaturam sentimentele negative din noi, le-am amplifica. Poate razbunarea te va face sa te simti "mai bine" pe moment. Dar in realitate, sufletul va suferi, iar acest lucru nu va intarzia sa aiba ecou in sanatatea noastra fizica si psihica.
O concepţie greşită este că trebuie să iertăm pe cel care ne-a nedreptăţit numai dacă el va fi schimbat prin asta. Unii presupun că dacă omul respectiv nu se căieşte şi nu-ţi cere iertare, atunci n-are rost şi nici nu trebuie să-l ierţi. Dar iertarea nu este un act de reformă ci este un act de dezlegare. Nu iertăm pe cineva ca să-l schimbăm neapărat, ci îl iertăm, în primul rând, ca să ne eliberăm pe noi înşine de o povară dăunătoare.
Este interesant faptul că omul crede că prin neiertare îl poate pedepsi pe acela care l-a nedreptăţit. Însă realitatea este că prin neiertare, sufletul celui păgubit este chinuit într-un fel de închisoare în care stă el de bună voie.
Incă o concepţie greşită, de care probabil am auzit cu toţii este că "timpul vindecă orice rană". Dar dacă o boală gravă nu este îngrijită, oare timpul va aduce altceva decât moarte? Nu timpul are puterea de a ne vindeca, ci noi!
Nu cred ca exista om care sa nu fi gresit macar odata fata de aproapele sau, dar am vrea sa fim iertati, nu? Atunci trebuie sa stim si noi a ierta, la randul nostru. Macar sa incercam, totul vine cu putina vointa si introspectie.
Rasplata este ca ne vom simti mai bine, fizic si psihic!
16 dec. 2010
Roma - Orasul celor 7 coline (in 3 zile) - ZIUA III
In cea de-a treia zi la Roma, ne-am propus sa vizitam: Piazza del Popolo, Pantheonul, Piazza Navona, Castelul Sant' Angelo, Forul lui Traian, Muzeul Vittorio Emanuele II si Via Appia.
Planuri indraznete, ce mai! dar toata oboseala a fost dulce si a meritat!
Deci dupa cum va spuneam, am inceput cu Piazza del Popolo, pe care o mai vazusem si in seara precedenta, insa trebuia sa o admiram si pe lumina. Este o piata foarte mare, superba din punct de vedere arhitectonic, de o simetrie perfecta. (totusi va recomand sa poftiti la cafele de la terasele din imediata apropiere- un espresso era 6 euro!!!- fata de 1-2 euro cat poti sa gasesti prin oras)
In centru se inalta al doilea obelisc din oras adus la Roma de Augustus si inaltat aici in vremea lui Sixt al V-lea. Obeliscul este strajuit de patru fantani ce infatiseaza lei, orientati in cele patru colturi.
Scrierile egiptene de pe obelisc s-au pastrat foarte bine. Dupa cum puteti observa. Nu-i asa ca sunteti curiosi? Oare ce sta inscris pe obeliscuri?
Una dintre cele patru fantani cu leu ce strajuiesc obeliscul |
Apoi, paralel, in dreapta si stana extrema a pietei, se regasesc alte doua fantani in forma de scoica, aparent identice. Ceea ce difera sunt statuile care le "vegheaza".
Aici fantana este vegheata de Neptun ce tine tridentul in mana dreapta, insotit de doi tritoni |
Cealalta fantana din coltul opus al pietei este vegheata in schimb de statuia zeitei Roma purtand coif si lance, la baza careia se afla lupoaica hranindu-i pe Romulus si Remus.
tot in Piazza del Popolo |
Pentru a ne deplasa cat mai rapid, in aceasta zi ne-am folosit foarte mult de metrou. A doua oprire: Pantheonul. De la metrou pana la Pantheon am mers pe stradute pitoresti, cerand indicatii la tot pasul ;)
cautand Pantheonul... |
In piazza Pantheonului (mai mica decat piazza del Popolo), era o puzderie de porumbei, carora le-am impartit putine firimituri de chec.
La terasa din spate, lucra un roman. spunea ca este in Italia de 5 ani ... |
Jumatate din fatada Pantheonului era in renovare, de aceea am facut poze cu cealalta jumatate :)
Dar este de inteles, avand in vedere ca este unicul monument arhitectonic ramas intact din vremea Romei vechi. Dar desi initial pe acest loc a fost un templu inaltat de Agrippa in 27 i.Hr insa acel templu a fost distrus intr-un incendiu. Ce se vede astazi este reconstructia din timpul lui Adrian, restaurata apoi prin anul 300d.Hr de Caracalla.
In anul 609 templul pagan a fost preschimbat in biserica crestina, unde s-au depus multe corpuri de martiri din catacombe (banuiesc de pe Via Appia- acolo erau ingropati crestinii). In 1929 a devenit Catedrala Palatina- biserica nationala a tuturor italienilor, si aici se tine slujba de Paste cea mai importanta.
Porticul are 16 coloane monolitice de granit.In ziua de astazi lipsesc multe din Pantheon. De exemplu in timpan se gasea un basorelif in bronz reprezentand batalia dintre Zei si Titani, iar tavanul era acoperit in bronz. In cele doua nise erau doua statui ale lui Augustus si Agrippa.
Portile de bronz sunt insa cele originale se spune. Exista o singura deschizatura pirn care intra lumina si aer: un "ochi" central in tavan, de aproape 9 metri diametru. Aici se gasesc ramasitele pamantesti ale lui Rafael, unul dintre cei mai populari pictori ai lumii, precum si ale lui Vittorio Emanuele II di Savoia, primul rege al Italiei.
Deasemenea, in piazza Panthonului se gaseste un alt...obelisc! Tot in centrul unei fantani.
detaliu fantana |
Dinspre Pantheon am pornit catre Piazza Navona, una dintre cele mai mari piete din Roma, ce ocupa suprafata vechiului Circ al lui Domitian, pastrandu-i forma. Aici se afla cateva fantani minunate iar in centru biserica Santa Maria in Agone.
Santa Maria in Agone. in centrul pietei se gaseste un alt..obelisc! |
Obeliscul din fata bisericii este, fireste, incadrat de o..fantana! Fantana Fluviilor, a lui Bernini. Obeliscul a fost adus din Circul lui Maxentius. Cele patru statui asezate pe stanci personifica: Nilul, Gangele, Dunarea si Rio de la Plata.
detaliu Fantana Fluviilor |
O alta fantana deosebita este Fantana lui Neptun numita si Fanatana Caldararilor (pentru ca in apropiere se aflau numeroase pravalii ale acestor artizani).
Fantana lui Neptun |
In Piazza Navona veti intalni multi artisti ce-si expun aici lucrarile spre vanzare.
arta la ea acasa...ce bine ca mai exista oameni care o apreciaza! |
Din Piazza Navona am pornit catre Castelul Sant'Angelo pe picioaruse, deoarece era o mandrete de zi insorita si mai ales pentru ca plimbarea era pe malul Tibrului. Si pentru ca tocmai ma energizasem cu un cornet de castane coapte. yum!
Curtea de Casatie (aflata la celalat pod fata de Catelul Sant' Angelo) |
Castelul Sant' Angelo vazut dinspre Curtea de Casatie |
Pentru a ajune la castel se trece Tibrul traversand maiestosul pod , pe ale carui balustrade sunt aliniati ingeri sculptati de discipolii lui Bernini.
Ceea ce ne apare ca o fortareata invincibila a fost imaginata de catre imparatul Adrian ca mormant al sau.
Se zice ca exista un coridor secret numit "trecerea mica", ce duce de la palatele vaticane la castel, pentru a permite papilor sa scape in caz de ...orice. Castelul a ramas de atunci sub controlul papilor, care l-au intrebuintat ca: fortareata, inchisoare si loc de tortura. Brrrr!
Denumirea de Castel Sant' Angelo este din sec XII, dar se pare ca legenda care a nascut numele este mai veche. Se zice ca, prin anul 590, Ggrigore cel Mare implora Fecioara sa puna capat ciumei care depopula orasul. Atunci a aparut pe cer un inger care s-a asezat pe varful castelului, punand spada in teaca, in semn de gratie ingaduita. A fost inaltata atunci o capela pentru a aminti de acest eveniment, si apoi o statuie a ingerului, ce amintea de miracol.
Arhanghelul in bronz se gaseste pe terasa (etajul 5), de unde se poate admira o frumoasa panorama a orasului.
Ingerul anuntand sfarsitul ciumei |
Si inceputul ploii ;)
Insa inainte de a urca pe terasa, am facut un popas de ..espresso, la etajul 4! Unde poti savura o cafea buna si poti sorbi din ochi in acelasi timp un peisaj minunat!
cea mai romantica terasa... |
Un porumbel curios ne cerceta, cand cu un ochi, cand cu celalalt :)
peisaj vazut din castel |
Si a cam inceput ploaia. Dar asta nu ne-a impiedicat sa ne indreptam (cu metroul), catre Forul lui Traian, care se afla oricum si vizavi de Muzeul Vittorio Emanuele II. Dar inainte de asta am mai facut cateva opriri. Mai ales ca ne era foame. Si descoperisem din ziua trecuta in Piazza Barberini un local unde se putea manca ieftin si bun- la Saby's. Cu 5 euro puteai servi o shawarma la farfurie foarte mare, dar puteai alege cu 4 euro si alte feluri: lasagna, copanele prajite, tocanite, salate, garnituri de legume. Cu 10 E iti faci plinul. Mai mult, si acolo ne-am intalnit cu o romanca de-a noastra angajata a localului.
Dupa ce am papat, ne-am oprit putin si la Fantana Tritonului, aflata chiar peste strada (de fapt in mijlocul strazii).
Fantana Tritonului |
Dupa o mica pauza la Fantana Tritonului, am pronit mai departe catre Forul lui Traian.
Se pare ca Traian s-a nascut in Italica (Spania) in anul 53 d.Hr, iar sarcina domniei lui a fost expansiunea imperiului catre orient, cucerind Dacia, al carei principe, Decebal, adevarat geniu militar, impusese imparatului Domitian o pace rusinoasa.
In anul 101 Traian a pornit spre Dunare. In aceasta campanie, construind strazi si fortificatii, a cucerit capitala si a impus conditii atat de aspre incat Decebal a refuzat sa le indeplineasca.
In 105 s-a dat o noua lupta. Dacii s-au luptat cu disperare, insa armata lor a fost distrusa. Eroicul principe si-a pus capat zilelor (se spune), iar Traian s-a intors la Roma plin de comori.
Dupa celebrarea biruintei, pentru a-si aminti de victoria sa, a decis sa inalte acest For care sa le intreaca pe toate prin dimensiuni si splendoare, incredintand lucrul marelui arhitec Apolodor din Damasc.
Se pare ca Traian s-a nascut in Italica (Spania) in anul 53 d.Hr, iar sarcina domniei lui a fost expansiunea imperiului catre orient, cucerind Dacia, al carei principe, Decebal, adevarat geniu militar, impusese imparatului Domitian o pace rusinoasa.
Forul lui Traian pe inserate |
In 105 s-a dat o noua lupta. Dacii s-au luptat cu disperare, insa armata lor a fost distrusa. Eroicul principe si-a pus capat zilelor (se spune), iar Traian s-a intors la Roma plin de comori.
Dupa celebrarea biruintei, pentru a-si aminti de victoria sa, a decis sa inalte acest For care sa le intreaca pe toate prin dimensiuni si splendoare, incredintand lucrul marelui arhitec Apolodor din Damasc.
SPQR- Senatul si Poporul Roman |
9 dec. 2010
Lady Gaga-Alejandro- Simboluri la vedere si totusi simboluri ascunse pentru multi dintre noi
Celebrul videoclip “Alejandro” al lui Lady Gaga, a cauzat ceva agitatie din pricina naturii sale..blasfemitoare (bine..nu la noi in tara…unde exista multi fani lady gaga). Totusi exista oameni care se intreaba (asa ca mine): care este intelesul acestui cantec si ce mesaj incearca acest clip sa ne transmita? Prin aceasta postare vom examina simbolurile oculte (adica ascunse), folosite in videoclip-ul Alejandro, pentru a-i intelege intr-adevar mesajul de baza.
Deci, sa ridice manuta sus, cine a vazut in videoclip soldati nazisti gay care erau violati de Lady Gaga in timp ce ascultau cum canta ea Alejandro? O.k. …o persoana numai? O persoana putin scrintita la cap (ar spune unii).
Acum serios vorbind, arta nu trebuie luata “ad literam”, si mai ales acest videoclip. Dupa cum este si cazul videoclipurilor, Bad Romance si Telephone, videoclip-ul Alejandro adauga inca un strat de interpretari cantecului, cuvintele avand o semnificatie mai profunda.
- Scena de actiune a videoclip-ului este un fundal militaristic, rece, Orwellian (cine nu a citit cartea 1984 ar trebui sa o faca).
- Imaginile videoclipului contrasteaza foarte puternic cu idea de ritm latino pe care ar dori s-o impuna melodia (adica suntele fara cuvinte).
- Conceptele total opuse se “ciocnesc” si se amesteca totodata: binele vs rau, barbatul vs femeia si dominarea vs supunerea.
- Simbolismul religios, pe langa faptul ca adauga “factorul de soc” necesar pentru a face lumea sa vorbeasca (spread the word), ii confera videoclipului o conotatie spiritual certa.
Alte Interpretari
- Clipul “Alejandro” este foarte simbolistic, si lasa loc de multiple interpretari. De exemplu, am citit despre o interpretare a clipului conform careia se sutinea ca este reprezentata opresiunea bisericii catolice fata de comunitatile gay. Aceasta interpretare ar putea avea putin adevar, dar ignora multe alte aspecte importante din clip.
- Alti observatori par sa creada ca toate clipurile cu teme religioase sunt un “omagiu” adus Madonnei. Intr-adevar, Madonna este autoarea Like a Prayer, dar asta nu explica nimic din videoclipul lui Gaga. In plus fata de un posibil omagiu, simbolismul clipului infatiseaza o povestea unei respingeri spirituale ai a unei metamorfoze ce are loc in contextual unui stat politienesc opresiv.
Clipul a fost regizat de catre Steven Klein, un fotograf renumit din industria modei, care a colaborat cu Calvin Klein, Alexander McQueen, Madonna, Nike si multi altii. Stilul sau fotografic adesea exploateaza tema de homoeroticism si in mod evident a inclus aceasta tema si aici.
Vom incerca sa dezvaluim simbolismul acestui clip si modul in care este legat de contextul actual al zilelor noastre. Dar mai intai sa facem o mica analiza, pentru ca apoi, privind clipul, sa le puteti identifica cu usurinta in el.
Transformarea spirituala
Cea mai pregnanta tema din acest cantec este RESPINGEREA. Inceputul cantecului dezvaluie imediat aceasta idée:
“I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can’t be with you like this anymore,
Alejandro.”
“Stiu ca suntem tineri.
Si stiu ca este posibil sa ma iubesti.
Dar eu pur si simplu nu mai pot sa fiu cu tine, asa,
Alejandro.”
Clipul incepe cu o procesiune funerara. Gaga poarta un val negru si tine in maini Inima Sacra, inima insangerata a lui Dumnezeu pentru omenire. Ceva a murit in interiorul sufletului lui Gaga- iubirea ei pentru Alejandro.
Este infipta o seringa in inima? |
Dar cine este Alejandro? Un tip gay cu care ea nu poate fi? Un barbat pe care il inseala cu Roberto si Fernando? Toate posibilitatile, cantecul nu este foarte clar in privinta asta. Insa imaginile din videoclip da. Acestea ii dezvaluie spectatorului ca Alejandro ar putea fi ceva mult mai …profund.
“She hides true love
En su bolsillo.
She’s got a halo ’round her finger,
Around you.”
“Ea ascunde dragostea adevarata
In buzunarul sau.
Are in jurul degetului o aura,
In jurul tau.”
Aura din jurul degetului este urma lasata de o verigheta, iar Alejandro are o aura in jurul sau, ceea ce inseamna ca este considerat “sfant”. Verigheta reprezinta uniunea lui Gaga cu Dumnezeu prin intermediul religiei, dar ei ii este acum rusine de acest mariaj. De aceea ascunde verigheta in buzunarul sau (bolsillo- cuvantul spaniel pt buzunar), precum un sot care inseala. Dar de ce se refera la un moment dat si la un Fernando si la un Roberto? Oare nu cumva se refera la trinitate: “In numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh”? (nu putea sa spuna asta pe fata, va dati seama!)
Intr-o alta scena, mai departe in videoclip, Gaga ne este infatisata intinsa, purtand un costum de calugarita (rosu, din latex), si tinand in maini un rozariu.
Privind in sus, ea spune: “Opreste-te, te rog, lasa-ma sa plec.” Apoi, exact cand rosteste “Alejandro,” isi ridica bratele catre cer. In acest context putem afirma déjà cu siguranta ca Alejandro ar putea foarte bine sa fie un nume atribuit lui Dumnezeu. (nu putea sa spuna exact Dumnezeu).
Ideea de respingere este asadar aplicata lui Dumnezeu, pentru ca El se pare ca nu mai satisface nevoile spirituale ale lui Gaga. Apoi ea incearca sa caute dumnezeirea imbratisand un alt mod de spiritualitate. Si mie mi se pare ca aceasta calugarita devine o preoteasa luciferica.
Preoteasa luciferica isi dezvaluie sursa puterii- ochiul illuminati |
Crucea cu susul in jos
Roba lui Gaga contine mai multe cruci cu susul in jos. Acest lucru este extreme de significant in limbajul simbolic. Crucea este simbolul credintei crestine si reprezinta sacrificial lui Isus Hristos si a Invierii. In crestinism, crucea cu susul in jos este cunoscuta ca si “Crucea lui Petru”, in onoarea Sf. Petru care a cerut sa fie crucificat invers deoarece se simtea nedemn sa fie crucificat in acelasi mod ca Isus.
In grupurile ne-crestine, crucea inversata reprezinta pervertirea si profanarea a ceea ce simbolizeaza ea. Pentru acest motiv, simbolurile inversate se regasesc in magia neagra si in satanism.
“In simbolism, o reprezentare inversata intodeauna semnifica pervertirea unei puteri (…) Magia neagra nu este o arta fundamental; este folosirea abuziva a artei. De aceea nu are propriile simboluri. Astfel ca preia simboluri drepte si, prin inversarea lor sugereaza idea de mana stanga- stangaci – stanga” (apropos, in italiana stiti care este cuvantul pt stanga? Sinistra)
- Manly P. Hall, Secret Teachings of All Ages
Crucea inversata si pentagrama inversata sunt simboluri satanice |
Crucea inversata, aflata in zona inghinala a lui Gaga, devine un simbol falic. Suprapus peste organele sale genitale femeiesti, sugereaza tema androginului. In cercurile oculte, transformarea alchimica a materiei spirituale, Marea Lucrare, trebuie sa uneasca ambele energii opuse.
Trasformarea in zeu
Rozariul este un sirag de bile folosite in traditia catolica in rugaciune si meditatie. Prin inghitirea rosariului, Gaga incorporeaza in ea un simbol al devotamentului religios, deoarece 1) este socant si va atrage atentia media; 2) o reprezinta pe Gaga in incercarea de a obtine dumnezeirea prin propriile mijloace. Avem aici o reprezentare simbolica a dogmelor luciferice, printre care dorinta arzatoare de a obtine divinitatea prin propriile mijloace. Lucifer este considerta ca fiind principiul activ catre dumnezeire, cel care a adus "lumina divina" oamenilor (de catre adeptii lui, bineinteles).
Intr-o alta scena, Gaga arata cu mana semnul de binecuvantare, un gest al catolicilor in general, care sunt considerati sfinti
Imagine clasica a lui Isus facand gestul binecuvantarii si aratand catre Inima Sacra |
Mai tarziu in clip, Gaga este in mod violent impinsa de colo-colo, si abuzata de catre dansatorii care o inconjoara. ea se preda si se dezbraca de roba, pentru o initiere sexuala ritualica.
La finalul clipului, se consuma din interior si “lumina ei interioara” iese din corp, aceasta reprezentand transformarea ei din planul fizic in cel spiritual.
Ideea de stat politienesc
Transformarea lui Gaga are loc intr-un mediu intunecat, militaristic si opresiv. Nu stiu daca ati observat pana acum, in multe alte videoclipuri, ca suntem bombardati practic cu militaristice opresive, amestecate cu note de sexualitate, pentru a amorti subconstientul si apoi urmand sa asociem tot in subconstient acestor imagini o parere pozitiva fata de acest mediu. "Alejandro" face cu siguranta parte din aceasta categorie!
Pe toata durata clipului se pot vedea pe un ecran in background scene de agitatie sociala, cladiri ce ard si politia militara fugind de colo-colo, ce mai-un mediu tens si opresiv.
Clipul incepe cu un fel de mars militar. Unii dintre oamnei au capetele acoperite, posibil insemnand ca acestia sun un fel de prizonieri. Unul dintre barbati este intr-o forma piramidala (stg), iar una altul are o hexagrama. Sa fie o reprezentare a maselor, marsaluind in ritmul impus de elite, purtand cu ei simbolurile propriei opresiuni? Ce ziceti?
Apoi Gaga apare avand o pozitia unui om ce detine puterea, purtand un fel de coroana neagra, iluminata (intelegeti aluzia, nu?)-chiar are lumini-deci este ILUMINATA! , in timp ce se uita la prizonierii care se desfasoara in fata ei.
"Regina Neagra", inlatura, dar numai rand pe rand, cate o lentila, dezvaluind adevarata sursa a puterii ei - Illuminati- Ochiul atotvazator.
Sclavi prin controlul mintii
Intr-o scena simbolica, un soldat este infatisat avand sfori atasate, ca si cum ar fi o marioneta. Nu detine controlul propriilor miscari, astfel ca tine arma indreptata catre zona intima. (sexualizarea armelor). Barbatul se uita in gol, confuz, ca un sclav ce nu-si mai detine propriile ganduri.
In scena finala a videoclipului, Gaga insasi apare avand sfori atasate, ca o marioneta. Ea insasi este controlata, pentru a duce planul mai departe, la indeplinire!!
Si acum, puteti observa tot ce v-am dezvaluit mai sus, in videoclipul de dedesubt. Mare atentie ce "artisti" ascultati!!!
Sclavi prin controlul mintii
Intr-o scena simbolica, un soldat este infatisat avand sfori atasate, ca si cum ar fi o marioneta. Nu detine controlul propriilor miscari, astfel ca tine arma indreptata catre zona intima. (sexualizarea armelor). Barbatul se uita in gol, confuz, ca un sclav ce nu-si mai detine propriile ganduri.
In locul care seamana cu o tabara-internat, Gaga are barbatii ce par gay legati de pat, si ii violeaza in ceea ce pare a fi un fel de ritual de abuz.
Si acum, puteti observa tot ce v-am dezvaluit mai sus, in videoclipul de dedesubt. Mare atentie ce "artisti" ascultati!!!
PS 16.07.2011: la fel cum cateodata recitesc o carte pentru a o intelege mai bine, tot asa am mai aruncat astazi o privire acestui videoclip. La minutul 3:39 (dar vizionati de mai devreme pt o observa faza), in filmul proiectat pe fundal sunt impuscati civili. Acest lucru (si mai ales zgomotul armei) este mascat de zgomotul pe care il fac luptatorii "cocosi" cand dau unul cu altul de pamant. Insa daca puneti pauza exact la minutul 3:39 de vede pe ecran focul impuscaturii/
5 dec. 2010
Roma - Orasul celor 7 coline (in 3 zile) - ZIUA II
Ziua 2
Am inceput cu aripa egipteana, din care va voi prezenta cateva dintre obiecte/statui.
In cea de-a doua zi ne-am trezit de dimineata, si dupa ce am luat micul dejun am pornit catre Vatican. Era o zi ploioasa, dar chiar daca ti-ai fi uitat umbrela, erau destui indieni care vindeau asa ceva la orice colt, asa ca salvation was at hand.
Bineinteles ca am luat metroul, si am coborat la statia indicata (in vagoane harta retelei de statii are trecute si principalele obiective turistice astfel ca este foarte usor sa te orientezi).
Si am pornit pe strazi, prin ploaie, amestecandu-ne intr-o mare de umbrele multicolore. In ciuda vremii de afara, oamenii frematau pe strazi de parca ar fi fost o zi de vara... iar aerul era inmiresmat.
Am ajuns destul de repede in Piata Sf. Petru, si ne-am adapostit sub coloanele uriase.
Incepuse sa toarne cu galeata. Unii oameni stateau in mijlocul pietei si ascultau slujba, care era difuzata pe doua ecrane destul de mari.
Totusi era inca dimineata, si eu nu puteam sa visez decat la inca un expresso italian. Asa ca am pornit in cautarea unei terase, unde ne-am adapostit sub umbrelele mari si ne-am incalzit putin cu licoarea magica. Apoi am dat o raita prin magazinele din jur, unde am gasit suveniruri la jumatate de pret decat cele vandute in fata Colloseum-ului.
Dar fiind ca ploaia tot nu incetase, destinatia ideala era una..interioara- Muzeul Vaticanului. Numai ca de data acesta coada la intrare era...oooo! inimaginabil de lunga! Si chiar daca se inainta destul de repede, totusi vorbim de 1 km de coada. Dar nu ne-am lasat infranti! Dat fiind ca eram patru persoane, am trisat. Ne asezam intr-un loc, apoi unul dintre noi pornea inainte si se "infiltra" printre oameni. Apoi pleca si al doilea, si al treilea..si al patrulea. Si am facut asa de vreo trei ori (am mai stat cate un pic si la coada sa nu dam de banuit) si eram la intrare.
Taxa a fost de 15 euro. Am achizitionat un audioguide in limba engleza pentru care am lasat un act de identitate si am pornit...
Am inceput cu aripa egipteana, din care va voi prezenta cateva dintre obiecte/statui.
Egiptul a devenit atat de vast incat a inceput sa fie macinat de conflicte interne si a scapat de sub control. Atunci a intervenit Imperiul Roman, care a profitat de ocazie pentru a-l cuceri. Odata cu cucerirea Egiptului, unii dintre romani au adoptat si credinte religioase egiptene. Toata lumea cred, cunoaste povestea lui Antonius si Cleopatra. Se zice chiar ca Antonius incepuse sa venereze zeii egipteni.
tablita funerara egipteana |
Cartea Morților este o descriere a concepției egiptene despre viața de apoi, precum și o colecție de imnuri, vrăji și instrucțiuni pentru a permite celui decedat să treacă prin diferitele obstacole spre viața de apoi.
Aceasta este mumia foarte bine conservata a unei femei egiptene. Inca din acea vreme exista ...vopsea de par! (avea parul vopsit galben). Toate organele corpului erau extrase si plasate in vase speciale, iar creierul era extras prin cavitatile oculare. In teasta apoi se introduceau mai multe bandaje.
Ficatul era depus intr-un vas cu capacul in forma de cap de om ( Amset).
Un vas in forma de sacal adapostea stomacul (Duamutef).
Capul de babuin era vasul in care se pastrau plamanii (Hapi).
Un capac cu cap de soim pastra intestinele (Gebehsenuf).
Imhotep a fost unul dintre cei mai intelepti oameni ai Egiptului Antic. Se spune ca a fost medic, dar mai ales un mare arhitect, el ridicand se spune, cel mai vechi monument egiptean care s-a păstrat până în zilele noastre, piramida în trepte de la Sakkarah.
Aceasta statuie infatiseaza un atlet de lupte corp la corp. Se pare ca a fost surpirns in timp ce se dadea cu ulei pe corp.
Si nu, nu se dadea cu ulei sa arate bine...ci pentru a scapa mai usor din stransoarea adversarului.
Statuie romana infatisandu-l pe Apollo -zeul Soare;
In mana stanga ar fi tinut arcul iar cu mana dreapta tocmai luase o sageata din tolba...
Preotul troian Laocoon si cei doi fii ai sai, ucisi de serpii de mare trimisi de Atena si Poseidon, ca pedeapsa deoarece a indemnat sa nu se primeasca in cetate Calul Troian
In drum spre Capela Sixtina, se mai trece pirn cateva culoare imense: unul are pe ambii pereti laterali harti vechi pictate ale zonei Italiei, altul numai cu tapiterii uriase reprezentand diversi papi, unul intesat de zeci si zeci de picturi astfel incat era destul de dificil sa stai sa le observi pe toate.
Am sa continui cu cateva picturi si statui care mi-au mai atras atentia, desi stiu sigur ca am "sarit" cu atentia o multime dintre ele....
Pictura 3D. Banuiesc ca este mai contemporana..infatiseaza dorinta de inavutire si efectele ei..razboiul! |
In drumul spre Capela Sixtina trecem un "pod" suspendat, de unde avem o vedere asupra unei alte curti interioare |
Fresca pe tavan reprezentand Aparitia Crucii (infrangerea lui Maxentius de catre Constantin la Roma in 312; jos se poate observa statuia sparta in bucati a lui Apollo |
Fresca intitulata "Scoala de la Atena", cred binecunoscuta cel putin vizual de toata lumea, unde in centru se remarca Platon, arătând cu degetul către cer (în aceeaşi atitudine în care apărea şi Ioan Botezătorul în reprezentările lui Leonardo da Vinci- si nu numai - degetul ridicat spre cer este reprezentare masonica ce se regaseste de extrem de multe ori in arta). In stanga lui Platon este Aristotel, pe vremea aceea elevul sau, caruia i se adreseaza. Acesta arata insa cu mana spre pamant. Eu consider aceasta fresca o reprezentare splituita in doua persoane a lui Baphomet, facadn abstractie de toata filozofia dezvoltata in jurul acestor personaje cu atitudini total apuse (vezi misterele de la Sagrada Familia)
Mai mult, se pare ca mai toti filozofii greci sunt reprezentati in aceasta fresca, deoerece se pare ca erau membri ai acestei Scoli. Chiar Raphael s-a "integrat" in pictura cu un autoportret - din pacate acea parte nu am prins-o in fotogarie, era mult mai in dreapta mea.
In partea stanga, imbracata in alb se poate observa infatisarea unei femei. Se spune ca este Hypathia, cea care a descoperit cu muult inainte ca miscarile planetelor fata de soare sunt eliptice. (filmul Agora o are pe Hypathia ca personaj central- numai ca Hypathia era ..egipteana, nu greacoaica). Se spune chiar ca atunci cand pictura a fost analizata si s-a observat prezenta Hypathiei, s-a cerut inlaturarea sa din pictura de catre un inalt prelat al Vaticanului. Insa Rafael nu a inlaturat-o, ci numai i-a mascat formele feminine.
Se mai poate observa jos pe scari, intins comod, cinicul Diogene din Sinope, poreclit Cainele, deoarece, spunea chair el: " ii lingusesc pe cei care imi ofera..orice, ii latru pe cei care nu-mi dau nimic, si ii musc pe ticalosi".
Se poate observa Socrate care este foarte clar reprezentat, asemenator cu busturile sale existente si alte picturi cu reprezentari ale sale (vezi misterele de la Sagrada Familia). Se afla in partea stanga a picturii, imbracat in verde, cu aceeasi "freza" ca intotdeauna, aducand niste argumente parca numarand ceva pe degete.
Tot in drum spre Capela Sixtina exista si o aripa cu arta contemporana, insa pe aici eram deja pe fast forward.
Si...am ajuns la Capela Sixtina!. O incapere in forma dreptunghiulara, intunecoasa, in care se reuneste conclavul atunci cand trebuie ales un nou papa. Nu aveam voie sa facem fotografii aici, dar am "furat" totusi cateva, fara blitz. Aveam "gardieni" care erau cu ochii pe noi sa nu fotografiem, si ne Shhhhhhtttttt! -i-iau din cinci in cini secunde sa nu facem galagie.
Aceasta poza a iesit cea mai reusita, restul nu prezinta claritate din pacate.
Se poate observa incepand din partea stanga spre dreapta: Crearea lui Adam, Crearea Evei, Pacatul originar, Sacrificiul lui Noe.
Inafara de cele care se pot observa in fotografie, mai sunt pe tavan in ordine cronologica: Separarea luminii de intuneric, Crearea Soarelui si a Lunii, Crearea copacilor si a plantelor (apoi vin cele din fotografie), Potocpul universal, Betia lui Noe, Joel, iar in triunghiuri sunt Sibilele (femei inzestrate cu darul profetiei): Eritreea, Persica, Libica, Cumana si Delfica.
Pe un perete mare vertical este o alta fresca vestita, Judecata Universala- opera lui Michelangelo.Nu am reusit sa fac o fotografie a acestei lucrari, totusi voi posta una de pe internet.
Pe scena grandioasa domina Hristos, judecator implacabil (aici), cu bratul drept ridicat, in semn de condamnare.
Trei sute de figuri umplu aceasta fresca. La dreapta Mantuitorului sunt alesii, la stanga pacatosii, care se prabusesc in abisuri.
Toata lucrarea a durat 6 ani (?), inceputa in 1535 prin insarcinarea Papei Paul al III-lea, si finalizata in 1541.
La Muzeul Vaticanului veti gasi along the way, carti cu picturile celebre postere etc, dar la preturi cam piperate pentru buzunarul nostru.
Deasemenea veti gasi multe toalete pe drum, precum si o cafenea. Pentru cei care inchiriaza audioguide, acestia vor recupera actele de identitate in drumul spre iesire (deci in alta locatie decat cea in care le-au lasat).
Si astfel am incheiat a doua zi de perindari, foamea ne-a indreptat catre o pizzerie de data asta italiana (delicioasa), cu o mozzarela naturala (adica din cele care nu se intind ca guma arabica).
Ne revedem cu detalii despre ziua a III-a. Zbye!