9 dec. 2010

Lady Gaga-Alejandro- Simboluri la vedere si totusi simboluri ascunse pentru multi dintre noi

 
Celebrul videoclip “Alejandro” al lui Lady Gaga, a cauzat ceva agitatie din pricina naturii sale..blasfemitoare (bine..nu la noi in tara…unde exista multi fani lady gaga). Totusi exista oameni care se intreaba (asa ca mine): care este intelesul acestui cantec si ce mesaj incearca acest clip sa ne transmita? Prin aceasta postare vom examina simbolurile oculte (adica ascunse), folosite in videoclip-ul Alejandro, pentru a-i intelege intr-adevar mesajul de baza.
Deci, sa ridice manuta sus, cine a vazut in videoclip soldati nazisti gay care erau violati de Lady Gaga in timp ce ascultau cum canta ea Alejandro? O.k. …o persoana numai? O persoana putin scrintita la cap (ar spune unii).

Acum serios vorbind, arta nu trebuie luata “ad literam”, si mai ales acest videoclip. Dupa cum este si cazul videoclipurilor, Bad Romance si Telephone, videoclip-ul Alejandro adauga inca un strat de interpretari cantecului, cuvintele avand o semnificatie mai profunda. 
  • Scena de actiune a videoclip-ului este un fundal militaristic, rece, Orwellian (cine nu a citit cartea 1984 ar trebui sa o faca).
  • Imaginile videoclipului contrasteaza foarte puternic cu idea de ritm latino pe care ar dori s-o impuna melodia (adica suntele fara cuvinte).
  • Conceptele total opuse se “ciocnesc” si se amesteca totodata: binele vs rau, barbatul vs femeia si dominarea vs supunerea.
  • Simbolismul religios, pe langa faptul ca adauga “factorul de soc” necesar pentru a face lumea sa vorbeasca (spread the word), ii confera videoclipului o conotatie spiritual certa.  
Alte Interpretari
  • Clipul “Alejandro” este foarte simbolistic, si lasa loc de multiple interpretari. De exemplu, am citit despre o interpretare a clipului conform careia se sutinea ca este reprezentata opresiunea bisericii catolice fata de comunitatile gay. Aceasta interpretare ar putea avea putin adevar, dar ignora multe alte aspecte importante din clip.
  • Alti observatori par sa creada ca toate clipurile cu teme religioase sunt un “omagiu” adus Madonnei. Intr-adevar, Madonna este autoarea Like a Prayer, dar asta nu explica nimic din videoclipul lui Gaga. In plus fata de un posibil omagiu, simbolismul clipului infatiseaza o povestea unei respingeri spirituale ai a unei metamorfoze ce are loc in contextual unui stat politienesc opresiv.
Clipul a fost regizat de catre Steven Klein, un fotograf renumit din industria modei, care a colaborat cu Calvin Klein, Alexander McQueen, Madonna, Nike si multi altii. Stilul sau fotografic adesea exploateaza tema de homoeroticism si in mod evident a inclus aceasta tema si aici. 
Vom incerca sa dezvaluim simbolismul acestui clip si modul in care este legat de contextul actual al zilelor noastre. Dar mai intai sa facem o mica analiza, pentru ca apoi, privind clipul, sa le puteti identifica cu usurinta in el.
Transformarea spirituala


Cea mai pregnanta tema din acest cantec este RESPINGEREA. Inceputul cantecului dezvaluie imediat aceasta idée:

“I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can’t be with you like this anymore,
Alejandro.”

“Stiu ca suntem tineri.
Si stiu ca este posibil sa ma iubesti.
Dar eu pur si simplu nu mai pot sa fiu cu tine, asa,
Alejandro.” 

Clipul incepe cu o procesiune funerara. Gaga poarta un val negru si tine in maini Inima Sacra, inima insangerata a lui Dumnezeu pentru omenire. Ceva a murit in interiorul sufletului lui Gaga- iubirea ei pentru Alejandro.
Este infipta o seringa in inima?
Dar cine este Alejandro? Un tip gay cu care ea nu poate fi? Un barbat pe care il inseala cu Roberto si Fernando? Toate posibilitatile, cantecul nu este foarte clar in privinta asta. Insa imaginile din videoclip da. Acestea ii dezvaluie spectatorului ca Alejandro ar putea fi ceva mult mai …profund.
“She hides true love
En su bolsillo.
She’s got a halo ’round her finger,
Around you.”

“Ea ascunde dragostea adevarata
In buzunarul sau.
Are in jurul degetului o aura,
In jurul tau.”

Aura din jurul degetului este urma lasata de o verigheta, iar Alejandro are o aura in jurul sau, ceea ce inseamna ca este considerat “sfant”. Verigheta reprezinta uniunea lui Gaga cu Dumnezeu prin intermediul religiei, dar ei ii este acum rusine de acest mariaj. De aceea ascunde verigheta in buzunarul sau (bolsillo- cuvantul spaniel pt buzunar), precum un sot care inseala. Dar de ce se refera la un moment dat si la un Fernando si la un Roberto? Oare nu cumva se refera la trinitate: “In numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh”? (nu putea sa spuna asta pe fata, va dati seama!)
Intr-o alta scena, mai departe in videoclip, Gaga ne este infatisata intinsa, purtand un costum de calugarita (rosu, din latex), si tinand in maini un rozariu.
Privind in sus, ea spune: “Opreste-te, te rog, lasa-ma sa plec.” Apoi, exact cand rosteste “Alejandro,” isi ridica bratele catre cer. In acest context putem afirma déjà cu siguranta ca Alejandro ar putea foarte bine sa fie un nume atribuit lui Dumnezeu. (nu putea sa spuna exact Dumnezeu).

Ideea de respingere este asadar aplicata lui Dumnezeu, pentru ca El se pare ca nu mai satisface nevoile spirituale ale lui Gaga. Apoi ea incearca sa caute dumnezeirea imbratisand un alt mod de spiritualitate. Si mie mi se pare ca aceasta calugarita devine o preoteasa luciferica.
Preoteasa luciferica isi dezvaluie sursa puterii- ochiul illuminati

Crucea cu susul in jos
Roba lui Gaga contine mai multe cruci cu susul in jos. Acest lucru este extreme de significant in limbajul simbolic. Crucea este simbolul credintei crestine si reprezinta sacrificial lui Isus Hristos si a Invierii. In crestinism, crucea cu susul in jos este cunoscuta ca si “Crucea lui Petru”, in onoarea Sf. Petru care a cerut sa fie crucificat invers deoarece se simtea nedemn sa fie crucificat in acelasi mod ca Isus.
 
In grupurile ne-crestine, crucea inversata reprezinta pervertirea si profanarea a ceea ce simbolizeaza ea. Pentru acest motiv, simbolurile inversate se regasesc in magia neagra si in satanism.
 
 “In simbolism, o reprezentare inversata intodeauna semnifica pervertirea unei puteri (…) Magia neagra nu este o arta fundamental; este folosirea abuziva a artei. De aceea nu are propriile simboluri. Astfel ca preia simboluri drepte si, prin inversarea lor sugereaza idea de mana stanga- stangaci – stanga” (apropos, in italiana stiti care este cuvantul pt stanga? Sinistra)

- Manly P. Hall, Secret Teachings of All Ages
 

 
Crucea inversata si pentagrama inversata sunt simboluri satanice


Crucea inversata, aflata in zona inghinala a lui Gaga, devine un simbol falic. Suprapus peste organele sale genitale femeiesti, sugereaza tema androginului. In cercurile oculte, transformarea alchimica a materiei spirituale, Marea Lucrare, trebuie sa uneasca ambele energii opuse.
Trasformarea in zeu
Rozariul este un sirag de bile folosite in traditia catolica in rugaciune si meditatie. Prin inghitirea rosariului, Gaga incorporeaza in ea un simbol al devotamentului religios, deoarece 1) este socant si va atrage atentia media; 2) o reprezinta pe Gaga in incercarea de a obtine dumnezeirea prin propriile mijloace. Avem aici o reprezentare simbolica a dogmelor luciferice, printre care dorinta arzatoare de a obtine divinitatea prin propriile mijloace. Lucifer este considerta ca fiind principiul activ catre dumnezeire, cel care a adus "lumina divina" oamenilor (de catre adeptii lui, bineinteles).

  Intr-o alta scena, Gaga arata cu mana semnul de binecuvantare, un gest al catolicilor in general, care sunt considerati  sfinti 
Imagine clasica a lui Isus facand gestul binecuvantarii si aratand catre Inima Sacra


Mai tarziu in clip, Gaga este in mod violent impinsa de colo-colo, si abuzata de catre dansatorii care o inconjoara. ea se preda si se dezbraca de roba, pentru o initiere sexuala ritualica.  
 
La finalul clipului, se consuma din interior si “lumina ei interioara” iese din corp, aceasta reprezentand transformarea ei din planul fizic in cel spiritual.

Ideea de stat politienesc
Transformarea lui Gaga are loc intr-un mediu intunecat, militaristic si opresiv. Nu stiu daca ati observat pana acum, in multe alte videoclipuri, ca suntem bombardati practic cu militaristice opresive, amestecate cu note de sexualitate, pentru a amorti subconstientul si apoi urmand sa asociem tot in subconstient acestor imagini o parere pozitiva fata de acest mediu. "Alejandro" face cu siguranta parte din aceasta categorie!
Pe toata durata clipului se pot vedea pe un ecran in background scene de agitatie sociala, cladiri ce ard si politia militara fugind de colo-colo, ce mai-un mediu tens si opresiv.


Clipul incepe cu un fel de mars militar. Unii dintre oamnei au capetele acoperite, posibil insemnand ca acestia sun un fel de prizonieri. Unul dintre barbati este intr-o forma piramidala (stg), iar una altul are o hexagrama. Sa fie o reprezentare a maselor, marsaluind in ritmul impus de elite, purtand cu ei simbolurile propriei opresiuni? Ce ziceti?

Apoi Gaga apare avand o pozitia unui om ce detine puterea, purtand un fel de coroana neagra, iluminata (intelegeti aluzia, nu?)-chiar are lumini-deci este ILUMINATA! , in timp ce se uita la prizonierii care se desfasoara in fata ei.


"Regina Neagra", inlatura, dar numai rand pe rand, cate o lentila, dezvaluind adevarata sursa a puterii ei - Illuminati- Ochiul atotvazator.

Sclavi prin controlul mintii
Intr-o scena simbolica, un soldat este infatisat avand sfori atasate, ca si cum ar fi o marioneta. Nu detine controlul propriilor miscari, astfel ca tine arma indreptata catre zona intima. (sexualizarea armelor). Barbatul se uita in gol, confuz, ca un sclav ce nu-si mai detine propriile ganduri.
In locul care seamana cu o tabara-internat, Gaga are barbatii ce par gay legati de pat, si ii violeaza in ceea ce pare a fi un fel de ritual de abuz.

In scena finala a videoclipului, Gaga insasi apare avand sfori atasate, ca o marioneta. Ea insasi este controlata, pentru a duce planul mai departe, la indeplinire!!

Si acum, puteti observa tot ce v-am dezvaluit mai sus, in videoclipul de dedesubt. Mare atentie ce "artisti" ascultati!!!PS 16.07.2011: la fel cum cateodata recitesc o carte pentru a o intelege mai bine, tot asa am mai aruncat astazi o privire acestui videoclip. La minutul 3:39 (dar vizionati de mai devreme pt o observa faza), in filmul proiectat pe fundal sunt impuscati civili. Acest lucru (si mai ales zgomotul armei) este mascat de zgomotul pe care il fac luptatorii "cocosi" cand dau unul cu altul de pamant. Insa daca puneti pauza exact la minutul 3:39 de vede pe ecran focul impuscaturii/

8 comentarii:

Oaw, i-ai dedicat ceva timp tipei :)
Mi-a placut Alejandro, am observat cateva simboluri dar nu mi-am batut capul sa aflu sa aflu ce o fi fost in mintea ei cand l-a filmat......nota 10 pentru regizor!

Nu fost nimic in mintea ei! Evident. Ea nu este creierul. Este numai o marioneta, asa cum reise si din scena finala clipului. Rihanna mai spunea intr-un interviu ca ce canta ea are semnificatii profunde Insa ea este o gainuta. The puppeteers sunt periculosii. Arunca o privire la clipul de la RainMan si Industri muzicala. Acolo gasesti mai multe...

oemeni buni e timpul sa nu mai fim ignoranti!!!trebuie sa deschidem bine ochii!!

din pacate nu sunt prea multi care sa ne "auda"...

Articolul este interesant dar inca si inca mai sunt nedumeriri pentru ca am inteles ca Lady Gaga face parte dintr-o secta sau un cult care pregateste venirea lui antihrist (diavolului) nu imi place controversa ei , nu sunt fana si nu o sa pot niciodata sa deslusesc toate tampeniile ei, o fi introvertita sau doar controlata de cineva/ceva?

Atâta numa că videoclipul este scris şi regizat de Stephen Kelin, iar Lady Gaga doar cântă.
Sunteţi atât de orbiţi de ideea că în orice se asund mesaje secrete, încât uitaţi că nu e aşa. Mi se face scârbă.
Voi credeţi că tot e făcut cu cap, totul e inteligent şi totul are un subînţeles. Aflaţi că nu-i aşa

@Andreea: dupa cum vezi in articol, l-am mentionat si pe Steven Klein, nu stiu cine este Stephen Kelin. Am sa te dezmagesc, insa aproape nimic din ce conteaza pe lume nu este intamplator. Si Gaga(uta) conteaza, caci are milioane de fani cu creierele spalacite, "monstruletii lu' mama". Prin urmare nimic din ceea ce se intreprinde in ce priveste imaginea ei, nu este intamplator, si da, este bine gandit.
Si pt ca dl fotograf, regizor este well, in domeniul artei, ca am observat ca si tu tragi niste peisaje frumusele, sa-ti amintesc ca "În artă, nimic nu trebuie să fie întâmplător, nici măcar mişcarea.". Asta a zis-o Degas. Bucura-te de pasiunea ta, insa tine ochii deschisi.

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!