5 mar. 2011

Cetatea Risnov

In curand va veni vremea insorita, si odata cu ea si dorul de duca al multora dintre noi :)
Pentru cei care pana acum s-au "invartit" de multe ori prin zona Poiana Brasov, insa niciodata nu s-au abatut si catre Cetatea Risnov, le recomand sa o faca. Trebuie numai sa continuati pe DN1 catre Risnov, iar drumul pana la destinatie este de aproximativ 8 km.

Biletul de intrare pt o persoana este de 10 ron si este permis fotografiatul. Desi toamna cetatea nu este foarte vizibila din cauza copacilor si pare asezata destul de sus, drumul pana la ea este relativ scurt,sa zicem 10-15min de mers pe jos pas lejer. Va spun asta pentru ca din DN nu se permite inaintarea cu autoturismele, (insa exista o parcare si un restaurant inainte de drumul care urca spre cetate), si veti avea de ales fie
mersul per pedes cum am spus, fie tractorasul care urca pana la cetate-pretul unui bilet fiind de 3ron/pers.

Cetatea Risnov este o cetatea medievala, una dintre cele mai bine pastrate, care se spune ca a fost construita de catre locuitorii Risnovului impreuna cu cei din localoiatile Cristian si Vulcan, pentru a se apara de atacurile frecvente ale turcilor si tatarilor din secolele XIII-XIV.

Stilul arhitectonic nu este unul consacrat, tocmai din acest motiv, ca a fost construita de catre taranii locului, dar a servit bine scopului pentru care a fost ridicata- s-a dorit sa fie o cetate cat mai dificil de cucerit. Dealul stancos din apropierea orasului a fost locul ideal pentru a ridica din caramida si piatra cetatea atat de necesara.

Exista o curte exterioara inconjurata de un zid de protectie inalt de aprox 5 metri si 1,5 metri grosime. Dinspre sud, vest si nord, zidurile sunt marginite de pante foarte abrupte de 150 de metri adancime, foarte greu de escaladat. Singura parte vulnerabila era cea estica. Tocmai din acest motiv aici cetatea prezinta cele mai puternice fortificatii.


In curtea exterioara se observa ramasitele unei capele dreptunghiulare cu absida semicirculara despre care se crede ca ar fi Capela Sf. Gheorghe (databila din sec XIV).  Curtea interioara a cetatii este brazdata de carari inguste din piatra, ce serpuiesc printre ramasitele caselor (se regasec aici ruinele a peste 30 de case).

O singura data cetatea a fost nevoita sa capituleze, undeva prin 1600, deoarece atunci inca nu exista o fantana interioara, iar cotropitorii descoperisera drumul ascuns catre izvorul de la care se facea aprovizionarea cu apa. Astfel, in 1625 s-a luat decizia de a fi sapata o fantana interioara in stanca. Exista o legenda care spune ca doi prizonieri turci au fost pusi sa sape fantana in mijlocul cetatii, acestora fiindu-le promis ca, atunci cand vor termina de sapat, vor fi lasati sa plece liberi.  17 ani le-a luat celor doi turci sa sape fantana adanca de 146 de metri. Se spune chiar ca, peperetii interiori ai fantanii se regasesc si astazi versete din Coran scrijelite de catre cei doi prizonieri. Prin anii 1980, un paznic arunca in put o faclie aprinsa pentru ca turistii sa vada cat de adanca este .

Mai nou, am auzit chiar ca se fac demersuri pentru ca oricine doreste si este pofticios de adrenalina, sa poata cobori in fantana cu franghia cu ham, cu echipament, bineinteles contra unei sume (nu am aflat-o inca).






Pe locul punctului de observatie al cetatii se afla doua binocluri care functioneaza cu fise (care se pot cumpara de la un angajat al locului), cu care puteti admira privelistea din imprejurimi. 



Mai gasiti si cateva magazine de unde puteti cumpara suveniruri. Progarmul de vizitare este zilnic de la 9 dimineata la 7 seara. (sau asa era cand am intrebat eu, totusi mai interesati-va).


In continuare va las in "compania" catorva fotografii.


































































































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!