31 mar. 2011

A fost abolita sclavia?


Credeati ca in zilele noastre a fost abolita sclavia? Ati vrut sa spuneti ca da? Mai ganditi-va! Sclavia inca exista, insa in alte forme si sub alte denumiri!

Sclavagismul...suna atat de ...invechit...atat de indepartat, nu?  

Si totusi, in lume a "supravietuit pana in anul 1981, cand a fost abolit in Mauritania- deci a existat (in varianta pe care credem noi ca o cunoastem), pana acum vreo  29-30 de ani. Cam recent, nu-i asa?

Propun sa facem un scurt rezumat al anilor in care a fost abolita sclavia prin lume (in ordine cronologica, descrescatoare): 
  • In 1963 s-a abolit in Emiratele Unite Arabe (acum 48 de ani)
  • In 1962 s-a abolit in Arabia Saudita (acum 49 de ani)
  • In 1959 s-a abolit in Tibet (acum 52 de ani)
  • In 1948 se interzice sclavia global, prin legea Drepturilor Omului ( acum 63 de ani)
  • In 1928 s-a abolit in Iran (acum  83 de ani)
  • In 1879 s-a abolit in Bulgaria (acum 132 de ani)
  • In 1856 s-a abolit in Romania (Valahia pe atunci)- insa numai PARTIAL! (acum 155 de ani) iar in Moldova in 1855 tot PARTIAL!!!
Trebuie sa intelegem un lucru: omerirea a trait perpetuu, inca din epoca primitiva, intr-un fel sau altul o forma de sclavagism. Practic, oranduirea sclavagismului este ca o minoritate forteaza prin diverse mijloace o majoritate sa lucreze pentru a-i aduce foloase . Majoritatea noastra lucreaza de la rasarit si pana la apus. Insa nu pentru a-si cladi un viitor ci numai pentru supravietuire si, mai nou, pentru a se "elibera" din lanturile datoriilor. Datorii pe care multi le-au acumulat de bunavoie si inconstienti, atrasi de credite bancare si impisni de la spate de o societate de consum cu obiceiuri distructive pentru individ. Atrasi cu viclesug pentru a se forma un cerc vicios din care..sa nu mai iasa nicioadata si sa se transforme intr-un sclav benevol. (de ex in India sclavia, chiar in momentul in care "vorbim", este in floare- vezi acest articol)

Tactica de mai sus functioneaza pentru categoriile de oameni cu mai putina educatie.
Ce te faci insa cu restul categoriilor? Pentru ca, pornind de la premisa ca oamenii sunt  liberi acum, aceasta inseamna ca:
-avem vise, aspiratii (care nu raman numai la stadiul de vise, pt ca tocmai aceasta este ideea-sa existe posibilitatea sa le implinesti intr-un procentaj rezonabil),
- avem trairi si cerem respect -  de aceea ne putem revolta. (avem dreptul de a ne revolta- dar nu prea-l folosim din pacate! - sau din comoditate- sau poate....poate-poate...din PROSTIE!)

This is MY turf!
Din cele de mai sus rezulta ca o masa uriasa de oameni ar trebui sa fie de temut. Daca s-ar dori (cum de fapt chiar se doreste) reintoarcerea la sclavagism, atunci care ar putea fi procesul in urma caruia oamenii liberi sa fie transformati in sclavi? Luand in considerarea ca acum exista "legi" care ne "protejeaza" drepturile....

Cu forta fizica? Hm..ar fi o idee insa nimeni intreg la cap nu ar putea crede vreodata ca poate invinge fizic atatea milioane de oameni. Dar daca ar fi "indrumati" in asa fel incat sa creada pe parcursul intregului "drum" ca au propriile optiuni? BINGO!


In ziua de astazi, obtinerea sclavilor necesari stapanilor este un proces un pic mai dificil, mai ales cand pornesti de la populatii care au "oaresce" visuri de libertate. Este important sa ne fie intretinuta iluzia de libertate, alegere si protectie in timpul procesului de triere si de transformare in fiinte controlabile 100%.

Voi lua de exemplu definitia sclavului:

"sclavul este o persoana lipsita de drepturi, lipsita de mijloace de productie, fara mijloace de munca si fara mijloace de a-si duce viata, dispunand de stapan; rob; persoana supusa sau care se supune cu servilitate vointei altuia;"

Analizand definitia si confruntand-o cu contextul nostru social, va considerati oameni liberi, sau sclavi:

-Avem noi drepturi? eu zic ca nu prea, decat iluzia de a avea drepturi.Nu avem dreptul la servicii medicale de calitate, pentru care evident,cotizam! Nu avem dreptul la pensie, pentru care evident cotizam (cine apuca sa mai munceasca pana la 60 de ani???serios!), nu avem dreptul la protectie, la dreptate prin lege!- a, nu ma crezi? (ia sa te calce odrasla unui deputat-parlamentar cu masina sa vedem, nu iesi tot tu vinovat?), si nu vom mai avem dreptul sa ne revoltam (drept pe care majoritatea oricum nu si l-a exercitat niciodata) daca va intra in vigoare noul cod al muncii.

- Avem mijloace de productie??? Unii naivi vor spune ca da, avem! Deocamdata mai avem partial, dar cand taxele din partea statului ne vor cocarja si mai mult cocoasa micii afaceri de familie, pfa, srl.....mai discutam. Si totusi vorbim de mijloace de productie, nu de "bisnita" sau vanzare de servicii.

- Avem mijloace de a ne duce viata? Nu te uita la tine, gandeste-te la majoritate, pentru ca majoritatea dicteaza realitatea. Cum isi duce traiul un pensionar? Are el mijloace sa isi plateasca taxele, facturile, medicamentele si sa mai si manance, sa se imbrace?, de vacante la Herculane ce sa mai vorbim....eheeheeeeee!!!in alta viata! Hm...gasiti voi raspunsul

-Suntem supusi si ne supunem cu servialitate? Majoritatea dintre noi da. este rusinos dar, DA! Acestia suntem. Cum, se petrece ceva important, care ne poate afecta viata? Pai si ce? Nu putem sa vedem la televizor ce se intampla? Cum, creste pretul benzinei...eeee..asta e! cum, creste pretul la alimente? Eeeh! Lasati ca nu murim de foame- ne punem niste painica la colgelator!


"Capul ce se pleaca palosul nu-l taie/ Dar cu umilinta lantu'l incovoaie!"

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!