12 feb. 2011

Sa-i prostim pe prosti! Adaos de mancare 100% natural!

Intr-o postare anterioara vorbeam despre monoglutamatul de sodiu si efectele deosebit de nocive ale acestui ingredient chimic. De altfel,  multe televiziuni (ex: PRO TV) si publicatii (ex: Libertatea) au tras un semnal de alarma asupra acestui fapt in ultimul timp.

Oricum, multe persoane aflasera despre acest lucru chiar mai devreme. Lumea a inceput sa
se fereasca de monoglutamatul de sodiu. O problema grava pentru producatorii acestor adaosuri, nu?

Pai atunci, din ciclul: sa-i prostim pe prosti, ce s-au gandit unii? Hai sa zicem ca adaosul nostru de mancare este 100% natural! Oamenii au inceput sa se prinda! Ce sa facem, ce sa facem?

Sa facem o reclama in care sa sustinem ca este natural. Vom spune oamenilor ca nu contine glutamat! ATENTIE!!! ATENTIE!!! NICIODATA nu au spus ca nu contine monoglutamat de sodiu! Au spus doar ca nu contine glutamat! Pai ce inseamna glutamat?

GLUTAMAT= NEUROTRASMITATORI MAJORI CA IMPORTANTA, CU ROL EXCITATOR (deci nu inhibitor) CARE SE REGASESC IN CREIERUL UMAN. SAU SE MAI NUMESTE ACID GLUTAMIC.

MONOGLUTAMAT DE SODIU= COMPUS CHIMIC REGASIT IN DIVERSE ALIMENTE DIN COMERT, CARE DISTRUGE CELULELE CREIERULUI (dovedit la testele pe animale!!!)

Deci, GLUTAMAT NU ESTE = MONOGLUTAMAT DE SODIU!!!!!   

In compozitia adaosului "minune" la care se face reclama pe toate posturile nu apare denumirea de monoglutamat de sodiu ci cea de EXTRACT DE DROJDIE.  Daca veti observa extractul de drojdie in compozitia unui produs sa fiti siguri 101%  de faptul ca in compozitie ARE GLUTAMAT DE SODIU!!!

Dealtfel TOATE alimentele care au inscrise pe etichete urmatoarele ingrediente contin INTOTDEAUNA MSG:
- Glutamat
- Glutamat de sodiu
- Aroma de fum
- Potentiator de aroma
- Gelatina
- Extract de drojdie
- Potentiator de gust
- Glutamat Monosodic
- Proteina vegetala hidrolizata
- Cazeinat de Sodiu
- Arome naturale
- Cazeinat de calciu
-Proteine texturate
- E621
- Aroma naturala de pui, vaca sau porc

CAM CAT DE RETARDATI SE CREDE CA SUNTEM???????!!!!!!!!!
Deoarece pe wikipedia nu am gasit articolul in limba romana, totusi puteti gasi la acest link articolul in engleza, prin care se specifica foarte clar ca extractul de drojdie -yeast extract este in fapt monoglutamat de sodiu. Mai mult, orice expert in chimia alimentelor va putea confirma cele spuse de mine mai sus.


6 comentarii:

E621 e in toti si in toate! :)

Foarte interesant ce scrieti ,dupa ce am cititi cu interes articolul am verificat ingredientele de pe un produs de agest gen ,pe care scrie ca nu contine glutamat si e 100% natural. Interesant este faptul ca pe partea frontala al ambalajului scrie"Fara gluamat" insa pe spate scrie "Fara Monoglutamat" Intrebarea mea acum este daca pana la urma monoglutamatul este acelasi cu glutamatul? Daca nu ar fi acelasi ma gandesc ca ar fi scris numai " nu contine glutamat" sau " nu contine monoglutamat" insa le scrie pe amandoua.....

Ma intereseaza ce pregatire profesionala aveti pentru a putea sa va scriu mai multe (daca merita). Articolul contine o gramada de erori, e construit numai din panica provocata de citirea unor articole din internet care sau din lipsa de cunostiinte de specialitate sau din dorinta acerba de a crea panica si senzatie descriu numai aspectele negatve , informatii incomplete si pe deasupra unele si eronate. Orice mincare e gift (otrava) daca o consumi fara cap si fara limita. Glutamatul a fost folosit de pe vremea romanilor. E clar ca ei nu stiau ca se numeste glutamat, dar il obtineau prin fermentarea naturala a sardelelor. Sosul de culoarea pietrei de Bernstein se numea GARUM si continea glutamat, produs obtinut din hidroloiza proteinelor. Cazeinatul de sodiu nu are nimic de a face cu glutamatul. Incercati sa evitati greseli profesionale. Glutamatii (mono, di- s.a.m.d.) sunt saruri ale acidului glutamic. Asa ca glutamt nu e = acid glutamic. Informatiile trebuie sa fie bine intemeiate. Inainte de am mai publica asemenea articole lasati un specialist sa le citeasca (dar nu unul ce abia a reusit sa-si ia matura) sau un specialist slab care a absolvit facultatea din Romania datorita relatiilor si banilor. Un apropo va rog sa nu mai consumati rosii vara ca au continut apreciabil de glutamati naturali.

Stimate domnule/doamna "Anonim"
Lasand la o parte tonul dv. ironic prin care ma luati peste picior, va trag atentia ca probabil "indignarea" cu care ati parcurs articolul v-a facut ca in fapt sa nu acordati atentie pentru a intelege EXACT ceea ce am punctat.
Dv spuneti ca glutamatul a fost folosit de pe vremea romanilor. Eu spun ca glutamatul (acidul glutamic) a existat intodeauna! In alimentele naturale: in carne, in rosii, etc etc De fapt in stiinta care studiaza sistemul nervos, glutamatul este neurotransmitator cu rol de potentiere ai augmentare a semnalelor dintre doi neuroni.

Acesta a fost primul lucru care mi-a atras atentia cand am observat fata ambalajului respectivului produs. Scria ca NU CONTINE GLUTAMAT. Si sincer m-a bufnit rasul. In mintea sa, omul de rand ar asocia in proportie de 90% acest "nu contine glutamat" = nu contine monoglutamat de sodiu! Ceea ce este o prezumtie falsa, de aceea am vrut sa atrag atentia!

Daca ati fi urmat linkul din articol "CE INSEAMNA GLUTAMAT" ati fi gasit ceva despre neurotransmitatori, si daca parcurgeati textul un pic scrie si de glutamat.

Desi pe lista continutului produsului in cauza nu apare denumirea de monoglutamat de sodiu, acesta are si alte denumiri de rezerva pt a pacali consumatorul.

Cazeinatul de sodiu contine o proportie f mare de MSG pt ca contine acid glutamic (nu in forma naturala) ci procesat, si este un derivat al MSG, de aceea l-am pus pe aceeasi treapta. Cazeina simpla, desi deriva din lapte, in industria alimentara a fost atat de modificata incat este periculoasa acum si provoaca alergii.

Informatiile le-am luat dintr-o carte de specialitate, tiparita in 1994, "Excitotoxine: Gustul care ucide", scrisa de Blaylock, Russell, asa..un neica nimeni care a fost un neurochirurg faimos care si-a practicat meseria vreo 30 de ani, si care CU SIGURANTA nu avea experienta dumneavoastra! :)

O seara minunata!

Inca o data va explic totusi ca pt bebelusi: pe fata ambalajului scria ca nu contine glutamat (glutamat care nu este nociv, este o forma naturala a unui neurotransmitator ce se regaseste NATURAL in unele alimente). Deci produsul suistinea ca nu contine forma naturala de glutamat. Cu ce scop? Pt ca in mintea consumatorului, acesta ar asocia glutamatul cu monoglutamatul de sodiu, ceea ce ar fi total gresit, insa nu am nici un dibiu ca exact aceasta a fost intentia producatorului, de a pacali!

In acest scop, in lista de continut nu au trecut denumirea de MSG ci de extract de drojdie! Acum ati priceput? Sper.

Poporu cumpara produse de proasta calitate,dar la pret mic .Pe produsele Knorr,Vegeta(produsa in Polonia,sub licenta Podravka Croatia),Delikat samd. nu mai scriu pe produs cat la suta este sare monoglutamat smad.

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!