3 feb. 2011

Tangled- animatie nevinovata?


Inca din noiembrie 2010 asteptam sa apara si la noi acest film de animatie. Vizionasem pe internet preview-ul si mi s-a parut foarte comic!

La noi a aparut abia in ianuarie 2011, si am fost la cinema sa-l vizionez big screen si 3D ca deh!

Nu neg ca au fost destule scene in care am ras cu gura pana la urechi. Mai ales ca pe langa film ne mai oferea celor din sala motive de ras o tipa care ...ei bine iesea din tipar cu felul ei de a rade (un fel de soricel care parca era strans de gat si ramanea fara aer). In fine...sa nu fiu o persoana rautacioasa...

Sa va fac un rezumat al basmului atunci (care este preluat dupa basmul Rapunzel al fratilor Grimm). Era cam asa.....


Un rege si regina lui isi doreau un copil f mult. Regina reuseste sa ramana insarcinata, insa, aproape de termen se imbolnaveste f tare, aprope da sa moara. Deoarece se stia ca exista undeva o floare cu puteri magice in care cazusera cateva picaturi de soare, si ca aceasta floare putea sa o ajute sa nasca si sa isi recupereze sanatatea, regele da sfoara in tara. Toata lumea pleaca sa caute floarea, care este gasita in cele din urma (desi cineva stia dinainte de existenta ei, o femeie rea care vizita floarea din cand in cand, ii canta, o atingea si intinerea). Din floare se prepara o bautura pe care regina o bea si, miraculos isi revine si naste o fetita. O fetita cu parul ca de aur!  Femeia cea rea afla ca florea a fost luata, si se decide sa viziteze fetita pentru a-i fura o suvita de par (care s-o ajute sa intinereasca dupa bunul plac). Vine noaptea, ii taie suvita, si surpriza, suvita taiata innegreste pe loc. Atunci femeia fura fetita si o ascunde in padure, undeva intr-un turn inalt si o creste ca si cum ar fi fost mama ei, folosindu-se de parul magic pt a intineri in continuare. Regele si regina sunt distrusi, si in fiecare an, de ziua fetitei, noaptea, eliberau spre cer o multime de lampadare zburatoare. Lui  Rapunzel ii este interzis sa paraseasca turnul, dar totul este dat peste cap de un hot, Flynn, care o ajuta sa evadeze, o duce sa vada lampadarele zburatoare, o reda parintilor, se casatoreste cu ea...End of story!

DAR! daca vom  iesi putin din context vom observa destule lucruri nelalocul lor. De exemplu: atunci cand Rapunzel fuge din turn cu Flynn in timp ce mama ei (neadevarata) era plecata dupa mancare, prima reactie este de bucurie pt ca a indraznit sa faca lucrul pe care si-l dorea dar care nu ii era ingaduit: "Nu-mi vine sa cred ca am facut-o!"  Apoi apar mustrarile de contiinta pe care le are un copil care nu isi asculta parintele pt ptima oara: "Mama o sa fie atat de furioasa! Dar nu-i nimc, ce nu stie nu o va rani, nu-i asa? Doamne, de fapt asta ar omori-o! Sunt o fiica ingrazitoare. Ma duc inapoi!. Lupta cu constiinta ei este acerba: "Nu ma mai intorc niciodata!" urmata de "Sunt o fiinta ingrozitoare".

Flynn observa aceasta lupta interioara datorata unui parinte "prea protector" si dorintei fetei de a face "calatoria interzisa". Si o "ajuta" sa-si elibereze contiinta spunand ca totul face parte din procesul de "maturizare" (fata abia implinise 18 ani). - Aici este descrisa foarte bine tendinta tinerilor de a se arunca cu capul inainte in viata (si in belele), neascultand de parinti si considerandu-se maturi la varsta majoratului!

Flynn in intentia lui de a o linisti pe Rapunzel ii spune chiar ca se gandeste prea mult la asta si ca  mama ei nu merita atata caz. Mai mult, chiar daca treaba asta o sa-i distruga sufletul mamei, trebuie s-o faca! (IESITI PUTIN DIN CONTEXTUL CU MAMA FALSA CARE A FURAT-O). Ganditi-va ce va ramane in mintea unui adolescent din toata scena asta! Ca doar mamele din viata reala le intrezic multe lucruri copiilor, spre binele lor, totusi!

Va supun atentiei scena cu tulburarile de constiinta ale copilului care nu-si asculta parintele si ispitirea lui:


Sa nu uitam totusi ca Flynn, baiatul cu care pleaca Rapunzel este de fapt UN HOT. Un hot care nici macar nu fura sa dea la saraci! Deci nu un hot cu intentii onorabile, sa spunem asa :). Transpus in zilele noastre ar fi un vagabond, un pierde-vara, un golan. Nu exagerez. Un "baiat rau" dar atractiv pt adolescentele cu mintea necoapta.

Conceptul de mama este asociat in aceasta animatie cu o femeie machiavelica, care vrea in realitate raul copilei (aceasta imagine este periculoasa pt ca poate fi alipita cu usurinta peste ideea de mama in general). Mama care este prea protectoare si vrea numai binele copilului sau. In fond in realitate un parinte nu vrea decat binele pt fiul/fiica lui/ei. Exista o zicala pe care am auzit-o cu totii cand am trecut prin adolescenta. Unii am ascultat de acest sfat, altii nu (si probabil au patit niste chestii nu prea placute). EU STIU MAI BINE! (pentru ca sunt parinte si am trecut prin viata). MAMA STIE MAI BINE! 

Exista si un cantecel deloc nevinovat in Tangled legat de acest lucru. Atunci cand Rapunzel cere voie sa plece, mama o opreste spunandu-i ca lumea este rea, si ca ea (mama), stie mai bine ce este bine pt Rapunzel. Bineinteles cantecelul este facut in asa fel incat sa ironizeze aceasta vorba a parintilor. Vedeti mai jos despre ce vorbesc:



Dupa ce Rapunzel pleaca impreuna cu Flynn in calatorie, prima oprire este la Snuggly Duckling -o carciuma in mijlocul padurii unde se aduna tot soiul de...hotomani, ticalosi, "scursuri ale societatii", dar care sunt umanizati pentru ca vorba aia:      "deep, deep inside they got a dreeeeeaaam!".  (un adolescent va deduce din asta ca de fapt nu exista oameni rai in totalitate, ca orice om poate fi indreptat daca ii gasesti punctul slab etc etc- NU! NU! nu incercati asta in realitate, in lumea reala exista oameni atat de rai incat nu va puteti imagina!)

Cam acestea ar fi "invatamintele" sociale deloc bine intentionate menite adolescentilor:

- chiar daca ai remuscari ca nu-ti asculti parintii, da-i incolo ca nu merita! ce daca ii distrugi sufleteste
- ai implinit 18 ani deci poti sa faci "the forbidden journey"- lucrul interzis
- baietii rai - golanii sunt "interesanti" si simpatici
- orice om, cat de rau, de fapt poate fi schimbat

Dincolo de tot ce am deslusit pana acum, exista o "chestie" mai agasanta totusi. Soarele este aprope omniprezent in acest film. Ok, si what's wron with this?! Soarele este bun. Cui nu-i place o zi insorita! Ce ne-am face fara soare! Cui nu-i place sa faca bai de soare! Soarele este bun, intr-adevar! Dumnezeu a creeat soarele pentru a mentine viata pe Pamant. TOTUSI!

Este atat de des simbolul soarelui prezent in Tangled incat mi s-a parut evident ceva in neregula:
  •  soldatii regali au un soare mare pe platosa
  • spatarele scaunelor regale au soarele pe ele
  • medalionul purtat la gat de rege este un soare
  • chinga de pe piaptul calului are soarele pe el
  • piata mare de la castel are un soare imens desenat in mijlocul ei in jurul caruia oamenii danseaza
  • toate steguletele din piata sunt mov-violet si au..soarele pe ele
  • suvenirurile (batistute) sunt tot mov-violet cu soarele evident in centru
  • copii orasului deseneaza pe asfalt cu creta colorata....soarele! incadrat in mov- bineinteles!
  • felinarele zburatoare eliberate in aer de ziua printesei au soarele pe ele
  • exista chiar un moment parca de hipnotizare in care Rapunzel sta in camera ei din turn si se uita pe tavan si incepe sa vada o multime de sori, mai mici, mai mari, mai propiati, mai departati
Dedesubt v-am "strans" cateva momente "magice" cu soarele. Este sau nu suspect?

Cel mai important este dansul circular in jurul simbolului solar, care reprezinta un dans antic solar, care se mai practica si in zilele noastre, dar nu ca un simplu dans, ci cu semnificatii ritual religioase (sun dance).

Concluzia este ca...am ajuns iarasi aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Daca vreti sa lasati un mesaj, acum e momentul!